| | | |

Бившият енергиен министър Николов се оправда за хаоса в енергетиката

В ефира на Нова тв бившият енергиен министър в кабинета „Петков” Александър Николов отговори на обвинения на служебната власт за хаос в енергетиката и недостиг на газ.

Припомняме, че на извънреден брифинг вчера вечерта служебното правителство обяви и първото си решение – създаване на кризисен щаб за решения в енергетиката, тъй като ситуацията към момента била на “хаос и разруха”.

„Относно хаоса – представянето на офертата я има стенографирано в Министерския съвет. Второ – има рамков договор, сключен с конкретна компания. Трето – офертата не е оферта просто, тя е ангажираща”, обясни той.

Договорът е за седем карга.

„Офертата е ангажираща – право е на платеца и получателя да реши да я приеме или не. За трите карга има ангажимент, за четирите – описан механизъм”, разясни Николов.

Николов обясни и защо правителството “Петков” не е подписало финално офертата – тъй като решението изисква гъвкавост и мислене за максимална диверсификация. Правителството Петков не е искало да обвърза следващата власт дори и защото в следващи периоди могат да се намерят по-добри оферти.

Николов поясни, че търговете на ревитуса тепърва предстоят и служебното правителството трябва просто да реагира.

Бившият енергиен министър уточни, че има слот за първото карго.

„За него е взето решение, защото е скоро във времето. То е през месец октомври. Този слот е осигурен, но съвсем случайно – след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялата комуникация в „Булгаргаз” и БЕХ – решението още не е прието”, посочи той.

За второто и третото карго подчерта, че при разговор със служебния министър, му е казал кои са неговите „критични” колеги от държавите.

„Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое съжаление – „мижав интерес” към момента за това нещо”, допълни бившият министър.

Николов беше категоричен, че проблемът с количествата е решен.

Той е категоричен, че реално природния газ е подсигурен, остават между 15 и 20 хиляди, които трябва да се осигурят, но това количество не е драматично.

В момента “Чирен” се пълно по-бързо в сравнение с минали години.

Николов посочи обаче един критичен момент – издаването на цялата документация за пускането на газовата връзка с Гърция, по която ще получаваме пълното количество азерски газ. Ако акт 16 не бъде издаден навреме, то и танкерите няма да могат да бъдат разтоварени и да газът от тях да дойде до България, тъй като капацитетът ще бъде отново използван от азерския газ

Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

снимка Архив

Similar Posts