| | | |

Министър Никола Стоянов изсветли какви са ги вършили Корнелия Нинова и Калоян Методиев

“Няма чистка, няма реваншизъм, не възстановявам стари кадри, а укрепвам предприятията”

Това заяви пред Би Ти Ви служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Той обясни за кадровите промени в ДКК, ВМЗ и НИТИ – Казанлък.

„Вчера имаше съвет на директорите на ДКК. Аз като министър съм неин принципал. Назначих трима нови члена на съвета на директорите и оставих четирима назначени от Нинова.

ДКК е шапка на 15- 16 публични предприятия и затова прецених, че трябва да са 7 съвета на директорите, защото дейността е разнородна”.

По думите му хората във ВМЗ са много притеснени , защото производството спада.

„Едната причина е умисъл, а другата е некомпетентност. За мен предприятието се води умишлено като фалит, но това мога да го кажа със сигурност, когато имам документи.

Човек без един ден стаж по специалността е назначен на два пъти и половина над средната заплата във ВМЗ-Сопот, назначават хора в администрацията на огромни заплати с обезщетения. И сега, когато се види, че от тези хора нямат нужда, ще дойдат едни анализатори и ще кажат, че се уволняват хора”, каза още той.

А от БКК са предприели промените във ВМЗ, Кинтекс и в НИТИ – Казанлък. Никола

Стоянов посочи, че оборотите на производството силно са намалели за юли и прогнозно за август.

Според служебния министър възможното обяснение е:

“ВМЗ умишлено се води към фалит, надявам се новото ръководство на ВМЗ да посочи какви са причините”. Задължително ще има одит на ВМЗ, според синдикатите никой не обръща внимание на производството, каза още министър Стоянов.

Той даде пример с назначен млад специалист със заплата от 2450 лева, която е два пъти и половина над средната за ВМЗ, без един ден стаж по специалността, а дни по-късно се допълва договора му с клауза за минимум 6 месеца заплата обезщетение, ако някой го уволни, независимо от причините за прекратяване на трудовия му договор.

Назначават се нови и нови хора в администрацията, а обезщетенията за подобни случаи ще са стотици хиляди левове, обясни Никола Стоянов.

Той обясни още, че в НИТИ Казанлък “връщаме стария директор, който е назначен там на поста преди 12 години.

Корнелия Нинова мислеше, че НИТИ е архив, но аз познавам тяхната работа. Произвежда мини, този институт е подизпълнител на ВМЗ. Връщаме директор, който е от 30 години в НИТИ”.

“Хора, които са послушници на министъра, не ми трябват, а такива, които да защитават интересите на дружеството. Хора с опит трябва да управляват такива дружества, но не партийни калинки”, обясни защо се правят кадрови промени служебният икономически министър.

Стоянов заяви, че министър на икономиката е бил Калоян Методиев, а не Нинова.

„Методиев е упражнявал терор над администрацията. Викал е хора и ги е притискал да напускат”, заяви служебният министър.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts