| | | |

Няма да останем без газ, но просто цените ще бъдат неуправляеми

Дори да възстановим контактите и договора с “Газпром”, ако се следва логиката на формулата, по която се ценообразува газа, и стойностите в момента на борсата – с рекордите от вчера, то ние от “Газпром” ще получим много скъп газ.

Това увери енергийният експерт Иван Хиновски пред Би Ти Ви. Този руски газ ще е значително по-скъп от втечнения, за който сега говорим, категоричен бе експертът. И в момента получаваме руски газ, но през търговци.

снимка Архив

Никаква, ама никаква опасност няма да останем без газ, но просто цените ще бъдат неуправляеми, категоричен бе Хиновски. Ако миналата година сме плащали 120 лв. за парно, сега ще са 125, прогнозира той.

Според него сега трябва да се обърнем активно към Турция, защото тя има много газ – и руски, и египетски, и ирански, но нямал обяснение защо властите ни още не го правят.

Отделно “Топлофикация” има вътрешни резерви, не полага никакви усилия за диверсификация на собствените си енергийни технологии.

Няма усилие от служебната власт да се намерят слотове за разтоварване на договорените от Кирил Петков контейнери втечнен газ за зимата, обвини ексдепутатът Мартин Димитров, който дебатира с Хиновски в студиото на “Тази неделя”.

Той попита и защо за “Турски поток”, изграден скоростно при управлението на ГЕРБ, нито веднъж не станало дума за акт 15 или 16, а сега се правят обструкции за гръцката връзка.

Москва ограничи доставките много преди войната, сега на практика ги спира – да разчиташ на нея в момента, трябва да си много наивен, допълни икономистът от ДБ.

Азерският газ е много по-евтин, всички трябва да го знаят, подчерта той.

900 млн. куб. метра газ може да вземем на бартер от Русия, ако в замяна й изнесем ток – тази атрактивна идея обсъждали в ДБ, предложил я Васил Начев.

Причината е, че Румъния използва общо 6 млрд. куб. метра газ за производството на ток и ако те спестят 15% от този газ (към 900 млн. кубика), а ние изнесем този ток към тях, ще се постигне призивът на ЕК за ограничаване на потреблението с 15%.

Капацитетът между България и Румъния за пренос е 100% капацитиран, опонира Хиновски. Може и отложено да се направи, настоя Димитров.

Според Хиновски и Италия, получила големи количества газ от Алжир, е склонна да остави за региона ни част от своя азерски газ, но правителствата ни нищо не правели да договорят това.

При всички случаи има откъде България да получи газ, уверяват и двамата. Август и септември е моментът да се договорят количествата, а за газовата връзка с Гърция няма никаква причина да не тръгне от 1 октомври.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts