| | | |

СКАНДАЛ: Бомба за 36,8 млн. лева цъка в железниците, ще избухне под краката на служебното правителство

Пореден скандал заформи администрацията на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), а бомбата ще избухне под краката на служебното правителство.

През последните месеци дружеството е управлявано от Златин Крумов, инсталиран на поста от министъра на „Промяната“ Николай Събев, по-популярен като дядо Еконтий, който докара държавната фирма „Български пощи“ до фалит, докато собствената му спедиторска компания ЕКОНТ цъфти и процъфтява.

НКЖИ е най-голямото държавно предприятие и единствен управител на железопътната инфраструктура в България. Компанията планира и организира цялостната дейност за развитие на железните пътища у нас и през нея минават милиарди национални и европейски средства.

Въпросният генерален директор на НКЖИ Златин Крумов е подписал две мащабни обществени поръчки за общо 36,8 милиона лева и те ще повторят чутовния скандал с Агенция „Пътна инфраструктура“, заради който реално падна правителството на Кирил Петков.

Това разказаха пред „Филтър“ хора, които в момента работят в дружеството на високи позиции и са отлично запознати със ситуацията.

Златин Крумов снимка Архив

Първата поръчка е за 24 056 192 лв. без ДДС – с тези пари трябва да се подновят 15,810 километра релси и да се ремонтира контактната мрежа между гарите Дъбово и Гурково. Всички дейности трябва да бъдат изпълнени за 355 дни.

Откритата процедура за възлагане на строителство е публикувана на 1 юни 2022 г., а преди това е одобрена от Министерството на транспорта и съобщенията.

В НКЖИ събираха оферти до 15 юли и трябваше да ги отворят на 18-и същия месец. Това обаче не се случи, защото процедурата е временно спряна от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на 14 юли т.г. след подадена жалба от участник в надпреварата.

Обжалват се несъществени формални условия, свързани с паричните гаранции, и юристи смятат, че това няма да доведе до прекратяване на поръчката, която съдържа други много по-съществени нарушения.

Втората обществена поръчка е за 12 780 068 лв. без ДДС и предвижда за 275 дни да се подновят 7,845 км железен път заедно с контактната мрежа между гарите Гурково и Твърдица.

Откритата процедура също е одобрена от ведомството на Николай Събев и е публикувана на 27 юни 2022 г. За нея оферти се подават до 11 август т.г., а ще се отворят на следващия ден, когато ще бъдат ясни мераклиите да се трудят по тази линия.

В техническата спецификация и на двете поръчки са заложени работи, които реално са основен ремонт, реконструкция и ново строителство. Всички тези дейности могат да се извършват само ако са разрешени съгласно Закона за устройство на територията. Не се изисква разрешение единствено при текущи ремонти на елементите на техническата инфраструктура.

Когато по някакъв начин се засяга конструкцията, променят се натоварвания и технически характеристики по железопътната инфраструктура, се изисква разрешение за строеж от Министерството на регионалното развите и благоустройството на база одобрен пак от това ведомство инвестиционен проект. Преди това изготвеният проект трябва да е оценен от независима фирма консултант.

Всъщност и двете поръчки за общо 36,8 млн. лева, пуснати от НКЖИ, трябва да минат по този ред. Те обаче са замаскирани като текущи ремонти, за да бъдат реализирани без контрола на задължителен строителен надзор и извън регулациите на МРРБ.

Специалистите от бранша веднага правят аналогия с пуснатите от АПИ поръчки за строителството на магистрали, но оформени като текущи ремонти, които взривиха правителството на Кирил Петков.

На коя планета живеят шефът на НКЖИ и подопечните му, не са ли разбрали за големите скандали покрай ремонтите на магистралите? Не е тайна, че от месеци двете партии – „Промяната“, която държеше Транспортното министерство, и ИТН, командвала Регионалното, изобщо не си говорят. Но да сгазиш закона, за да оцелееш още няколко месеца, си е чиста проба политическо харакири.

Проблемите през погледа на експертите

Няма да бъде извършена оценка на инвестиционния проект за съответствие с основните изисквания към строежите от независима фирма консултант от регистъра на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). По този начин не се изпълняват изискванията на чл. 142 и чл. 166 от Закона за устройство на териториите (ЗУТ).

МРРБ няма да одобрява инвестиционния проект, а вътрешен Експертен технически съвет на възложителя НКЖИ. Така са нарушени изискванията на чл. 148 от ЗУТ.

МРРБ няма да издава разрешение за строеж.

Няма да бъде упражняван строителен надзор от независима фирма консултант от регистъра на ДНСК, а организацията и контролът на строителството ще се извършва по вътрешнонормативен документ за НКЖИ. Но тези инструкции са приложими само за текущи ремонти и поддръжка.

Служители на инфраструктурната компания ще контролират откриването на строителната площадка, ще подписват констативните актове и протоколи по време на строителството, ще приемат обекта и ще го въведат в експлоатация и по този начин грубо ще бъде нарушен чл. 166 и чл.168 от ЗУТ.

Строежът няма да е въведен в експлоатация след разрешение за ползване, издадено от ДНСК, а въз основа на вътрешен протокол от комисия, съставена от служители на НКЖИ, което отново ще прегази изискванията на ЗУТ и по-конкретно на неговите чл. 160 и чл. 177.

Изпълнителят е задължен да носи отговорност за поддържането на достигнатите при ремонта геометрични показатели на железния път само през първата година. Нормативната уредба предвижда десетгодишен гаранционен срок.

Влакове летят за… никъде

снимка Архив

Жп инфраструктурата е в окаяно състояние и това е една от съществените причини
влаковете в България да се движат със средна скорост 40–50 км в час. И понеже българинът не ползва „жепето“, на максимум е натоварен автомобилният транспорт, който освен че е вече прескъп заради високите цени на течните горива, но е голям замърсител на околната среда.

Неслучайно в Западна Европа железницата е предпочитаният начин на придвижване от населението. Геният на транспортната стратегия от последните шест месеца – бившият министър на ресорното ведомство Николай Събев, успя да убеди партньорите си в кабинета и включиха в Плана за възстановяване и устойчивост 1,7 милиарда лева за покупка на нови влакове.

Хубави, лъскави, двуетажни, с климатици и интернет, те ще могат да развиват скорост от 160 км в час. Може така да изглежда картината във фантазиите на господин министъра на „Промяната“, но реалността е съвсем различна. Тези чудни влакови композиции няма как да се движат бързо по старите железни пътища в България.

За да заприличат някога на европейските, държавата дава пари за капиталови строителства. А ето какво е направила по въпроса за модернизацията на трасетата компанията, която се грижи за тях. През тази година са отделени 140 милиона лева.

Но до средата на юли тази година са извършени строителства за едва 8% от този бюджет, и то по стари проекти и договори от предишното управление. Сегашното ръководство може да се похвали само с текущи ремонти за общо 310 хиляди лева, което е 0,2% от предоставения бюджет.

Половин милион за кламери, лепенки, пликове

От началото на годината администрацията на НКЖИ е стартирала 43 обществени поръчки за около 222 750 000 лв. без ДДС. Поради грешки в документацията или в прогнозните стойности се е наложило да бъдат прекратени поръчки на стойност 1 225 000 лв. без ДДС. Заради спорове с участници в процедурите КЗК пък е спряла други поръчки за около 57 110 000 лв. без ДДС.

Все пак ведомството, управлявано от Златин Крумов, е успяло да сключи договори за около 9 822 000 лв. без ДДС, но нито един от тях не е за капитално строителство и ремонти. Приблизително половината от парите – 4 347 000 лв., са по договори през стоковата борса за доставка на бензин, дизел и други течни горива.

Може ремонтът на релсите да се позабави някоя и друга година, но по-важното е, че администрацията на НКЖИ ще има достатъчно кламери, тиксо и лепенки, защото вече е налице договорът за доставка на канцеларски материали.

В държавната компания няма да изпитат липса на химикалки, пощенски пликове и класьори, защото за цялата тая бумащина ще бъдат похарчени 494 140 лв. без ДДС.

Само че какво ще подписва с тия химикалки жп шефът Златин Крумов?

Източниците на „Филтър“ твърдят, че вече си стягал багажа, защото е наясно, че при служебен кабинет си отива още на другия ден. Евентуално има шанс да трупа стаж в ЕКОНТ или да подкара някой от новите двуетажни влакове по любимото трасе на патрона си Русе – Каспичан.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts