| | | |

ВМЗ даде на прокурор служебния министър на икономиката Никола Стоянов

Ръководството на ВМЗ внесе в прокуратурата сигнал за договор, който всеки месец ощетява завода, съобщава Епицентър.БГ.

Договорът е за превоз на работници на ВМЗ и е сключен по времето, когато служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов е бил председател на Съвета на директорите на ВМЗ „ЕАД“.

Той заемаше този пост от началото на годината до освобождаването му през пролетта от бившия министър на икономиката Корнелия Нинова.

Ръководството посочва, че този договор всеки месец ощетява завода и е за превоз на работниците.

Екипът, който пое управлението на най-голямото държавно предприятие у нас в началото на месец юни, завари редица смущаващи договори, това е един от фрапиращите примери, обявиха на пресконференция във ВМЗ-Сопот на 19 август председателят на Съвета на директорите Мариян Йовчев, изпълнителният директор Иван Иванов и заместникът му Георги Цветков.

„Тъй като сигналът вече е внесен в Прокуратурата, нямаме право да посочваме конкретика“, заявиха от ръководството на ВМЗ.

Става въпрос за договор за транспорт за 16 маршрута, което беше обявено на 21 януари 2022 г от тогавашния заместник-изпълнителният директор Георги Цветков.

При подаване на офертата, фирмата, спечелила конкурса, е предложила 5.55 лв. за 1 км пробег, а другата фирма за всички маршрути – 1.62 лв. за 1 км пробег.

При сключване на договора на 21.04.2022 г. (тогава председател на Съвета на директорите е сегашният служебен министър Никола Стоянов) цената от 5.55лв. става 7.40 лв. за км пробег.

За някои маршрути цената достига до 10 лв. за км пробег“, посочи заместник-изпълнителният директор по Човешки ресурси, логистика и административни въпроси Георги Цветков.

Независимо от това, в договора са създадени и други условия заводът да плаща още средства.

Например по маршрута кв. Сушица – Карлово-площадка Сопот са определени 8 автобуса плюс 2 резервни – общо 10, при положение, че разчетите сочат, че са необходими за всички смени 6 автобуса.

На трето място – умишлено не се спазва една от клаузите по договора – за ежедневен контрол на курсовете. Предишното ръководство на завода е премахнало контрола веднага след подписването на договора.

В резултат на това ВМЗ е ощетяван месечно между 150 000 лв. и 250 000 лв.

Екипът, който пое управлението на най-голямото държавно предприятие у нас в началото на месец юни, завари редица още смущаващи договори, а този е един от фрапиращите примери, обявиха на пресконференция във ВМЗ-Сопот на 19 август председателят на Съвета на директорите Мариян Йовчев, изпълнителният директор Иван Иванов и заместникът му Георги Цветков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts