| | | |

Данъчен със солиден опит ще слага ред в земеделието, бивш ревизор поема най-голямата „банка“ в България

Строг данъчен, с немска дисциплина, ще слага ред и ще гони недобросъвестните „бенефициенти“ на най-голямата държавна банка в България. Така популярно наричат Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), през който годишно минават над 3 млрд. лв. за селското стопанство.

През миналата седмица Георги Тахов бе назначен за директор във фонда, с основната задача до края на годината да разплати близо 2 млрд. лв., от които земеделците се нуждаят, за да могат да засеят есенниците.

Покрай галопиращите цени на торовете и горивата, войната в Украйна, глобалната суша и Ковид-кризата, българските земеделци чакат тези пари покрай сеитбата, за да имаме какво да сложим на трапезата си догодина.

Така че сега погледите са изцяло обърнати към Тахов и новия му екип в Държавен фонд „Земеделие“.

Георги Тахов е популярно лице в града под тепетата. През последните години той оглавяваше териториалната дирекция на НАП в Пловдив.

Започва работа като ревизор в данъчната администрация още през 1996 година.. Бил е последователно началник на сектор “Ревизии” и на сектор “Ревизии и проверки”. На 1-ви януари 2006 година е избран за директор на Териториалната дирекция на НАП в Пазарджик.

От декември 2009-та, след обособяване на новата структура на НАП, Георги Тахов е заместник-директор на Териториална дирекция – Пловдив, като отговаря за 6 служби на НАП в Южна България – Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали.

През 2013 година, след конкурс в съревнование с трима кандидати, е избран за териториален директор на НАП-Пловдив. Завършил е езикова гимназия “Бертолт Брехт” в Пазарджик с немски език. Той е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“.

Притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ „Д. А. Ценов“, Свищов, „Право“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР. Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия.

От усилията на Георги Тахов през следващите месеци зависи дали близо 2 млрд. лв. ще стигнат до земеделците и селските райони. В противен случай парите ще се върнат в Брюксел. И това трябва да стане без поредните съмнения за изтичане на средства, не по предназначение.

Пред екипа на Тахов и Министерството на земеделието стоят и редица предизвикателства в преговорите с брюкселските и нашенските бюрократи относно бъдещите евротраншове.

Погледнато конкретно – Тахов трябва да се бори за всяко евро, което вместо да се върне в общата европейска каса, трябва да влезе в производството на храна, която вече не достига на нашата трапеза.

Обещанието на Тахов е, че до края на годината и за времето, в което управлява, няма да бъде загубено нито едно евро. В професионалния си път досега бившият данъчен не замесвал името си в нито един скандал и е демонстрирал висока резултатност.

Под тепетата винаги са го уважавали като професионалист, който на първо място слага работата си. Работата във фонд „Земеделие“ няма да се различава от поста му в НАП, уверяват негови доскорошни колеги от данъчната администрация.

Със сигурност опитът му в НАП и отговорността към доброто управление на публичните финанси, в комбинация с немската дисциплина, придобита по време на обучението му в Германия, ще помогне за по-целесъобразно харчене на публичните средства за земеделие.

Независимо че зад номинирането на Тахов за шеф на Фонд „Земеделие“ стоят експертните му качества, вече започнаха опитите да се бламира новото ръководство с оглед на предизборната ситуация, която е склонна да изважда какви ли не слухове, сплетни или просто неверни твърдения в пространството.

В тези предизвикателни времена е удачно да се даде шанс на професионалисти като Тахов и да бъдат оставени да си свършат работата по приоритетните за всички нас сектори, какъвто е земеделието, а не да се залага на деструктивността, която не е от полза за никой, съобщава Блиц

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts