| | | |

В следващия Министерски съвет трябва да има хора, които са се доказали като експерти, а не просто случайно преминаващи

Хаосът не само в държавата, но и в енергетиката настъпва с огромна сила. Само за 24 часа това беше потвърдено три пъти.

Ние от ГЕРБ-СДС бяхме на мнение, че не бива да се променят правилата за избор на председател на КЕВР, докато тече процедурата по избор.

Днес предложихме спешно изслушване на министъра на енергетиката в оставка и внасяне на проект на решение за процедурни правила и избор на нов председател на КЕВР във връзка с обявяването на избора на Станислав Тодоров за председател за противоконституционен.

Вчера правителството прекрати меморандума за 1 млрд. с Gemcorp. В преходни и заключителни разпоредби на меморандума условията за неговото прекратяване водят до арбитражен съд в Париж. Никое писмо за намерение няма такава клауза.

Български и чуждестранни медии, включително „Файненшъл таймс“, установиха, че въпросната компания е офшорка и има връзка с руски капитали. Страшно е, ако Министерският съвет, министърът на енергетиката и премиерът са злоупотребили, като са подписали този меморандум с въпросната компания. 100% ясно е, че в тази компания има руски капитали на приближени на Путин. Митът за депутинизацията си остава само мит.

За пореден път КЕВР нарушава правилата на Закона за енергетиката, тъй като на 10 юли трябваше да бъдат обявени прогнозните цени за месец август. Създава се практика КЕВР да взима решения, които влизат в сила дни след като цената е влязла в сила. Това не води до конкурентоспособност на българската икономика, нито има предвидимост.

Оптимистичната прогноза на бизнес организациите е цената да достигне 220 лв., а песимистичната-280 лв. Това е удар за българската икономика.

Писмото до ДАНС, изпратено от Делян Добрев и Радомир Чолаков, с питане за дейността на КЕВР и “Булгаргаз”, вече има отговор – ДАНС е направила проверка и материалите са изпратени на Върховната касационна прокуратура. Изводът е, че агенцията е установила нередности и изпраща по компетентност проверката в касационната прокуратура.

Тези въпроси многократно са били задавани и в Народното събрание. До този момент отговори липсват, включително и за митичните два танкера с втечнен газ. Единствено се казваше, че цената на газа ще е 4 пъти по-ниска. Но сега сме в ситуация, в която газът за юли е с 32% по-скъп.

Всяка сфера на обществения живот се нуждае от предвидимост на законодателно ниво и при действията на изпълнителната власт, за да функционира нормално. Изпълнителната власт направи всичко възможно, за да няма прозрачност в управлението.

Народното събрание трябва да работи по дневния ред на обществото. Във вчерашния дебат в пленарна зала беше отхвърлено още едно наше предложение-за създаване на механизъм за регулиране на цените на горивата. Многократно сме говорили за случващото се с горивата – цената на петрола е ниска на международните борси, не са по-високи акцизите или ДДС, но горивата на колонката са по-скъпи.

За ГЕРБ като партия е много по-добре да има правителство и този състав на мнозинството да продължи да управлява. Но това означава сриване на държавата. Всеки, който има административен или политически опит, си дава сметка колко е тежко да си изправи държавата на крака след такива, които се упражняват в управлението.

Държавата влезе в спирала от кризи. Но международната ситуация има най-малка вина за това. След година в управлението липсата на капацитет в „промяната“ е видна за всички. В този парламент формула за успех е невъзможна. За държавата е най-добре да отидем на избори!

Ако започнем да водим истински политически диалог за държавата може да се намери възможност хора с опит и капацитет да извадят държавата от кризите. Това не означава, че предлагаме нещо на настоящите мандатоносители.

Всяка политическа партия се явява на избори, за да ги спечели и да управлява. Управлявали сме след хора, които са нанасяли щети на държавата, управлявали сме по време на тежки кризи и сме се справяли.

В следващия Министерски съвет трябва да има хора, които са се доказали като експерти, а не просто случайно преминаващи. Трябват хора, които могат да носят отговорност и имат доверието на българските граждани.

Similar Posts