| | | |

Илияна Йотова бясна, иска спешна проверка къде са похарчени парите за култура

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова служебното Министерство на културата да направи проверка на средствата за археологически разкопки в страната, които министърът на културата в последното редовно правителство на ПП – Атанас Атанасов, не бил отпуснал.

Това стана при посещение на Йотова в археологическия комплекс Перперикон, съобщиха от президентството и допълниха, че тази година средствата за разкопките са осигурени изцяло от местната власт в Кърджали, която от дълги години е под контрола на ДПС.

Пред журналисти Илияна Йотова посочи, че

когато България отстоява националната позиция за защита на фактите и срещу пренаписване на историята, очевидно имайки предвид спора за историята със Северна Македония, била важна и ролята на българската държава в подкрепа на археологическата дейност.

“Няма как да защитаваме собствената си история извън пределите на страната, ако не я познаваме, а за да я познаваме, трябва археология, необходими са разкопки, факти, научни трудове”, настоя вицепрезидентът.

Илияна Йотова апелира служебният министър на културата Велислав Минеков да направи проверка не само на средствата за археологически разкопки, но и за какво са дадени парите от увеличения бюджет на Министерството на културата и

дали не са финансирани само определени проекти и грантове за сметка на други важни дейности.

“Перперикон е не само история, той е бъдеще, свързан с култура, туризъм, развитие на целия този регион. Оказва, че някой на някакво ниво слага кръст на дългогодишни проучвания”, подчерта Йотова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Президентство

Similar Posts