| | | |

Енергиен експерт смразяващо : АЕЦ “Козлодуй” е чудовище, цел на руснаците

АЕЦ „Козлодуй“ се е превърнала в едно чудовище в западния свят. Единствената немодернизирана по ефективност централа в западния свят.

Това каза в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по „Евроком“ енергийният експерт Стефан Гамизов.

снимка Архив

„Хората нямат никаква представа какво представлява изпълнителният директор Александър Николов. Хората не знаят каква атмосфера цари в АЕЦ „Козлодуй“, хората не знаят какви чудеса ставаха при смяната на ядреното гориво с т.нар. ново ядрено гориво.

Ако България имаше работещо законодателство, трябваше да се ходи в затвора. Защото новото руско ядрено гориво работи по-зле като топлоотделяне, отколкото старото. Александър Николов оказваше потресаващ натиск“, добави той.

„Аз инициирах да започнем проект в АЕЦ „Козлодуй“, за да се направи т.нар. „ретро вид“ на турбините, за да бъде извадена съветската технология и да бъде заменена със западна.

Кой саботира това нещо? Александър Николов. При него се случват само схеми и чудеса. Саботира го и към днешна дата не се е случило нищо“, разкри той.

Според него руснаците има три цели, които преследват систематично:

„Това, което им е останало на руснаците, е да успеят да изведат от експлоатация някои от блоковете в „Козлодуй“.

Такъв сценарий съществува. Всеизвестен е фактът, че АЕЦ „Козлодуй“ вече е цел на руснаците. Поставили са си за цел да оставят без резервни части конвенционалните острови – това са го постигнали тази година.

И второто нещо, което са си поставили за цел, е да оставят без резервни части неща, които специфично се доставят от Русия“.

Стефан Гамизов не успя да каже кой от блоковете е най-уязвим.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts