| | | |

Ако на народът му харесва това, което му се случи за последните 6 месеца, да продължава с т.нар. промяна

„ГЕРБ и партньори“ е най-добрата формула за управление – тя реши ред кризи за последните 10 години, казва Любен Дилов-син, който е втори в листата за Бургаския избирателен район

Любен Дилов-син е роден преди 57 години в София. Представител е на „Гергьовден“ в коалицията ГЕРБ-СДС. Бил е депутат в четири Народни събрания – винаги от регион Бургас.

Журналист, писател-сатирик, медиен предприемач и политик. На предстоящите парламентарни избори ще бъде втори в листата на ГЕРБ-СДС отново в Бургас.

снимка Архив

-Г-н Дилов, каква е прогнозата Ви за 48-ото Народно събрание? Ще излъчи ли то правителство, или ще се ходи на нови избори?

-В ситуация на класически анекдот сме. Песимистът казал: По-лошо не може да стане, а оптимистът отвърнал: ааа, може, може!

Надявам се на изтрезняване и вразумление на политическия елит. Особено на доскоро управлявалите. Не може да не си дават сметка какво причиниха!

Имайте предвид, че при липса на съгласие, освен икономическата, енергийна и политическа криза, ще влезнем и в конституционна. Има ред избори, дефинирани в конституцията, които изискват повече от половината депутатски гласове…

Без редовно правителство наистина ще изпаднем в състояние на необратимо свободно падане.

-Каква е най-добрата формула за следващото управление – кой с кого следва да направи коалиция?

-В момента е редно да говорим за възможна. Иначе най-добрата е ясна: тази, която се справи с ред кризи за последните близо 10 години – ГЕРБ и партньори. Вън от съмнение тя е най-добрата според ефективност и резултати.

Но дали е възможна? Надявам се, че разумът на по-старите политически играчи може да се предаде по въздушно-капков път и на новите (защото новите опитаха по полов път и не се получи много добре).

Проучванията към момента показват, че без ГЕРБ е невъзможно да има мнозинство и редовен кабинет. Но…в крайна сметка ще се произнесе народът. Ако му харесва това, което му се случи за последните 6 месеца, да продължава с т.нар. промяна.

-Коя политическа сила Ви плаши най-много и следва да остане в изолация? „Възраждане“, например, може ли да е партньор на ГЕРБ-СДС?

-Не могат да ни плашат българи! Плаши ни евентуална авария в Запорожката АЕЦ, причинена от войната.

С българите ще говорим, ще се убеждаваме, може дори да си повикаме малко, но в крайна сметка от едната страна трябва да застанем българите, а от другата – проблемите на България.

И това е валидно за всички, които са тръгнали да търсят доверието на хората в тези избори, независимо ще влязат ли в 48 ОНС, или не.

-„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ не вярват, че в ГЕРБ искате да се борите с корупцията, защото подкрепяте Иван Гешев, а лидер остава Бойко Борисов. Какъв е изходът от ситуацията?

-Любезно споменатите от вас основават всичките си предположения не на разума, а на някаква вяра. Например вярата в коалиционните способности на БСП. Минали и бъдещи. Ние не сме подкрепяли Гешев, а конституционно определеното разделение на властите, в което г-н Христо Иванов се кълне.

При лидерите на Промяната е по-различно – те не четат и не зачитат много-много Конституцията, както е известно.

Впрочем господин Гешев беше избран точно по правилата от последната реформа на г-н Христо Иванов.

Тези партии не могат да определят кой ще е лидер на ГЕРБ. Представете си, дори ние в “Гергьовден” не можем да определим кой ще е лидер на ГЕРБ, на ДБ или на Промяната. Това си е работа на самите партии.

Но ако мислят как да излезем от кризата, в която ни вкараха, редно е да изберат съвсем друг подход. На търсене на общи идеи и действия, а не на демаркации.

Такива общи идеи са върховенството на закона, защитата на вече направените външнополитически и цивилизационни избори, защитата на обикновените хора от развихрилата се инфлация и енергийна криза.

Предлагам първо да отговорим на въпросите на хората: какво ще ядем, с какво ще се топлим, колко ще ни струва… И ако отговорим задоволително и ни остане време, да се върнем на темата за лидерството в отделните партии.

-Как виждате лично ролята си в коалицията ГЕРБ-СДС? Гражданска квота ли сте? Или може би все още представител на „Гергьовден“?

-Винаги съм бил само и единствено представител на „Гергьовден“. Предстои тази седмица подписване и на официалното споразумение с ГЕРБ. Със СДС имаме такова от последните евроизбори.

А ролята на „Гергьовден“ в политиката е неизменна вече близо 25 години – ние сме леко ироничният, понякога присмехулен, но разумен глас на свободните професии, на академичната общност.

С различни представители присъстваме във вече 6 парламента. Не сме голяма политическа сила, защото не сме замислени като такава. По-скоро консервативен и устойчив политически клуб.

И като такива смятам, че сме много полезни най-вече с диалогичността си и търсенето на нестандартни решения.

-Като участник в листата на ГЕРБ-СДС в Бургас някои Ви определят като „парашутист“, тъй като сте софиянец. Какво ще им отговорите?

-Това ще ми е петото “кацане” в Бургас. Влизал съм от тук и като депутат от „Гергьовден“ в ОДС (в 40-то Народно събрание, когато с непрежалимият Тодор Батилов свършихме много полезни неща за Закона за Черноморското крайбрежие, например).

Всъщност, като прибавя и гмуркането, мисля че повече време от живота си съм прекарал в Бургаски регион.

Страхотно се разбирам с местната десница още от времето, когато бургаският депутат от Великото народно събрание Георги Костов помогна да направим местния „Гергьовден“, а Димитър Николов беше младата надежда на СДС.

Цялата нова политическа история на Бургас ми е станала нещо като генна памет, както и проблемите на града и малките общини. Парашутист би могъл да ме нарече някой, който отскоро се занимава с политика, така че не се обиждам.

Но е важно да отбележа, че идеята Жечо Станков този път да води листата е изцяло наша, на „Гергьовден“. И горещо подкрепена от местния ГЕРБ. Даже срещнахме известна съпротива на централно ниво в ГЕРБ.

Но наложихме виждането си, че в момента най-важното за района е да не позволим централната правителствена криза да се прехвърли в общините.

Да запазим Бургас като витрина на успешното самоуправление и – най-важното – да се преборим с тежкото неглижиране на Бургас, което Промяната наложи. Всеки наш проект беше умишлено спиран и саботиран.

За тези задачи трябват истински местни патриоти, хора, които и насън да ги бутнеш знаят приоритетите на района.

Такива вън от съмнение са Галя, Жечо, Стефана, Адам, Андрей, Митко Брадата…цялата ни листа! Тя е страхотно регионално балансирана и съставена от взаимно допълващи се професионалисти.

-Кои належащи проблеми от региона влизат във Вашия „ресор“? Кое ще е Ваш личен приоритет?

-На мен лично ми е възложен националният поглед към сектор Туризъм и на страницата на gergiovden.bg можете да откриете вече и 24-стъпковата програма на коалицията, и разписаната в детайли обща програма за следващите 24 месеца.

Съвсем скоро ще дадем национална пресконференция по темата, точно тук, от Бургас – вероятно на 18-и септември и ще поканим всички заинтересовани на обсъждане.

Запазването на 9% ДДС, улесняване на наемането на “втора работа” и с данъчни облекчения; прекратяването на “зеления рекет” в сектора; запазването на подкрепата за чартърните авиопревозвачи – “25 евро на седалка”…

Има и много нови неща – като улеснената процедура по наемане на 4-часов работен ден на персонал във възрастовата граница 15-18 години, специална програма за селския туризъм и климатичната миграция и т.н., и т.н.

Иначе местните приоритети са ясни: довършване на най-важните инфраструктурни обекти, детската болница, кръвния център, санирането, подкрепа за развитието на висшето образование в града и привличането на още млади хора.

Димитър Николов ни е заредил с проекти за два живота и всеки един от тях е нужен, увлекателен и амбициозен. Длъжни сме да доведем до успешен край започнатите и да осигурим приемственост за новите.

Затова и листата е пълна с толкова млади хора. Щастлив съм, че съм част от такъв страхотен отбор и благодарен за съгласието на Жечо в тази кампания той да е капитан, защото и отговорността, и изискванията са много тежки.

Източник: Флагман

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts