| | | |

Извънредно! Руското консулство във Варна се изнесе

Консулството на Руската федерация във Варна затваря, съобщи OFFNews. Консулството се помещаваше на ул. “Македония”, близо до сградата на общината.

В последните седмици в и от сградата се наблюдавало активно движение на коли и хора, а от няколко дни липсват и табелите, които информираха, че в там се намира генералното консулство на Русия във Варна.

Потвърждение за затварянето на консулството допреди няколко дни е имало и на страницата във Фейсбук на службата.

С дата 2 септември там е било написано:

“Со 2 октября Генеральное консульство России в Варне прекращает прием и выдачу готовых документов… Настоятельно советуем следить за информацией на нашем сайте, а также информресурсах загранучреждения для получения актуальных сведений о возможном возобновлении работы Генконсульства в будущем.”

Информацията е била дублирана и на 2 октомври, но към момента липсва.

От официалната страница във Фейсбук на посолството на Руската федерация в София се потвърждава информацията, но не се дават подробности.

Там се посочва, че към момента в България консулски услуги могат да бъдат получени в консулския отдел на Руското посолство в София (делнични дни от 09:00 до 12:30), където е необходимо предварително записване на телефон, в офиса на почетния консул на Русия в Бургас също с предварително записване на телефон.

За възобновяването на работата на Генералното консулство на Русия във Варна ще бъде съобщено допълнително, заявяват от Руското посолство.

По непотвърдена информация договорът с българското Външно министерство, което е собственик на сградата, изтича на 1 ноември.

Консулството във Варна остана със силно орязани функции, след като миналата година България изгони няколко десетки дипломати и административен персонал.

Сред изгонените бе и ръководителят на консулството във Варна. Консулският отдел на РФ в Русе още тогава спря работа, тъй като в списъка с изгонени дипломати влизаха всичките му служители.

Още през юли 2022 г. премиерът тогава Кирил Петков обяви, че очаква да се направи преглед на дипломатите от към посолството на Руската федерация, акредитирани у нас, както и да се наложи по-симетрично представителство в двустранните отношения.

Преди месец напрежението между България и Руската федерация отново се повиши с казуса по изгонване на духовниците, обслужващи Руската църква в София, от ДАНС заради извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интересите на страната ни.

След това бе поставен и въпросът за собствеността на самата църква.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts