| | | |

През 2021 год. държавата ощетена с данъчни измами за 50 млн. лева

По предварителни оценки, чрез схемите за данъчни измами и други ощетяващи фиска посегателства, пресечени от ДАНС през 2021 г., са нанесени щети на държавния бюджет за над 50 млн. лв., стана ясно от доклад на службата.

През 2020 г. в Специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване“– ДАНС са получени 6 223 уведомления за съмнителни операции. Въз основа на извършените проверки със заповеди на директора на дирекция „Финансово разузнаване“ при ДАНС временно са спрени 130 съмнителни трансакции на обща стойност 3 325 766,25 евро.

Според експертите основните рискове за финансовата сигурност през 2021 г. са свързани с:

-увеличаване на необслужваните кредити, в резултат на продължителен процес на икономическа несигурност, нарастване на инфлацията, намаляване на покупателната способност на населението, бавен темп на ваксинация, продължаващи ограничения, свързани с мерките срещу разпространението на COVID-19 и др.

-нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници, в т.ч. чрез интернет сайтове, без надлежно разрешение от националния или друг европейски орган.

-опити за кибератаки срещу финансова инфраструктура, злоупотреби с лични данни и финансови измами в интернет пространството, включително от типа „фишинг“10 и „социално инженерство“11 , нанасящи щети на физически и юридически лица и уронващи доверието във финансовите и контролните институции.

-посегателства, свързани с изготвяне и разпространение на неистински парични знаци, производство и употреба на скимираща техника и неистински банкови карти с участието на български граждани;

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts