| | | |

Румен Радев нахока ПП и проговори за президентската република ВИДЕО

Да сте ме чули аз да повдигам въпроса за президентска република? Така отговори президентът Румен Радев пред журналисти на въпроса за референдума, предложен от Слави Трифонов.

“От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената”, заяви президентът Руменм Радев.

По думите му днес “Булгаргаз” е обявил за първи път днес открит търг за доставка на втечнен газ и то 3 вида.

“Така се прави и така трябва да се прави за в бъдеще – открито, прозрачно и равнопоставено към всички възможни доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни”, допълни Румен Радев.

Да се търси не решение месец за месец, както досега, а да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе несъмнено и на цените на втечнения газ за тази година”, посочи Радев.

Държавният глава поздрави служебното правителство за по думите му добрата и енергична работа по повод сключения вчера договор с “Газтрейд” за гарантиране на 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис.

“Продължават усилията и за решаване на най-тежкия проблем – осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година, тъй като много по-добрите шансове за гарантиране и развиване на тези слотове през пролетта бяха пропиляни.

Надявам се, че и интерконекторът с Гърция ще бъде приключен в срок”, допълни Радев.

По думите му сигурните доставки на газ за зимата зависят от слотовете.

Президентът коментира и предстоящите избори и борбата с купения вот.

“Една от най-важните задачи пред нас като общество е да се проведат не само честни и прозрачни избори, но и да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламнет. Да излъчи стабилно и устойчиво правителство.

И служебният кабинет и Централната избирателна комисия правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес – с прозрачна и детайлна методика за сертифициране и тестване, с откритост към всички партии, организации и експерти, с навременна и пълноценна информационна кампания, с безкомпромисна борба с купения вот.

За избирателната активност е критично важно поведението на партиите в тази кампания. Това поведение трябва да насърчава гражданското участие, а не да отблъсква хората”, отбеляза още Радев.

Президентът е на посещение в Севлиево, където участва в церемонията по разширяване на производствената база на завод за модерно оборудване за високо напрежение.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts