| | | |

Извънредно! Европа е в опасност! Директорът на АЕЦ Запорожие е отвлечен

Генералният директор на атомната електроцентрала в Запорожие е бил задържан от руски патрул, съобщи днес “Енергоатом”, украинската държавна агенция, която отговаря за централата, предадоха Ройтерс и БТА.

Игор Мурашов е бил задържан на път от най-голямата в Европа атомната електроцентрала към град Енергодар около 16:00 ч. местно време вчера, се казва в изявление на компанията.

“Задържането му от застрашава безопасността на Украйна и на най-голямата атомна електроцентрала в Европа”, заяви президентът на “Енергоатом” Петро Котин, който поиска Русия незабавно да освободи Мурашов, съобщи Асошиейтед Прес.

По неговите думи, Мурашов е бил спрян от руски патрул, очите му са били завързани и е отведен в неизвестна посока.

Все още няма информация нито за местонахождението на Игор Мурашов, нито за съдбата му.

“Генералният директор на АЕЦ е лицензирано лице – той носи основната и изключителна отговорност за ядрената и радиационната безопасност на Запорожката АЕЦ.

Задържането му представлява заплаха за работата на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Настоявам руските военни, които контролират Запорожската АЕЦ, служителите на “Росатом”, които също се намират незаконно в нашето ядрено съоръжение, да прекратят действията на ядрен тероризъм спрямо ръководството и персонала на АЕЦ,

незабавно да освободят управителя на централата и да го върнат към служебните му задължения, за да поддържат безопасната експлоатация на АЕЦ”, подчертава Котин.

Припомняме, че след като директорът на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че е готов да продължи консултациите с Украйна и Русия за създаване на зона за сигурност около ядрената централа и дори обяви, че има малък напредък в разговорите, миналата седмица последваха нови атаки, за които международната агенция предупреди, че налагат спешност.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернер

Similar Posts