| | | |

Шашма: Собственик на 100 фирми точи хазната с болнични

Зачестяват случаите, в които фирми с преустановена дейност и натрупани задължения биват „прехвърлени“ на случайни граждани, пише в бюлетин на НОИ.

След като дружествата се сдобият с нов „собственик”, измамниците им вдъхват фиктивно нов живот, като назначават хора, подават информация в Регистъра на осигурените лица на максималния осигурителен доход и

представят редовно болнични листове с цел източване на фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО), посочват от НОИ.

Един такъв крупен „бизнесмен“ е едноличен собственик и управител на около 100 дружества.

От едно от дружествата в ТП на НОИ – Плевен са представяни болнични листове за доста продължителен период на един и същи човек.

Прави впечатление, че по всички болнични е изплащано парично обезщетение с висок дневен размер, изчислен от максималния осигурителен доход. Липсват осигурителни вноски за ДОО.

Извършена е проверка и е установено, че допреди няколко години фирмата е имала дейност, наети по трудов договор работници и са подавани годишни счетоводни отчети и данъчни декларации.

От години в дружеството работи счетоводителка, назначена по трудов договор. Когато дружеството натрупва задължения и няма приходи от дейността на преден план излиза именно тази счетоводителка.

Всички други работници са освободени, остава да „работи“ само тя.

Тъй като няма средства за заплати, счетоводителката и управителят измислят начин за издръжка.

Започва безкрайно представяне на болнични за различни заболявания на жената при спазване на максималните срокове, за които могат да бъдат издадени болнични в рамките на една година.

Към Регистъра на осигурените лица са подавани данни на максималния осигурителен доход, така на жената са изплатени над 70 000 лв. парични обезщетения за временна неработоспособност.

Тези незаконосъобразни действия са се превърнали в семеен бизнес, защото в друго дружество, собственост на същото лице, са назначени съпругът и синът на същата счетоводителка.

Те са единствените наети по трудов договор хора.

И отново: подадените към НАП данни са на максималния осигурителен доход, без стотинка осигурителни вноски за ДОО и с куп продължителни болнични.

Двамата общо са получили парични обезщетения за временна неработоспособност в общ размер също около 70 000 лв.

Върхът на наглостта при тези случаи е, че фиктивният собственик и управител на тези стотина дружества от няколко години живее в чужбина, но за него се подават регулярно данни за осигуряване в друго дружество – софийски осигурител, в което той по документи е съдружник.

Друг случай е с дружество, чиито собственик и управител е човек, който дори не знае, че е управител.

„Управителят“ е полуграмотен, трудно пише и въпреки „високата“ позиция в собственото си дружество, работи на друго място по трудов договор като общ работник.

Това не му пречи да подава по електронен път данните към НОИ за отпускане на парични обезщетения от ДОО.

В неговото дружество са назначени по трудов договор 15 души и са изплатени парични обезщетения за временна неработоспособност поради бременност и раждане и обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

Поводът за извършената проверка в осигурителя е опит на един от „наетите“ по трудов договор да получи обезщетение за безработица. В хода на проверката е установено, че дружеството

няма и не е имало дейност и няма как „осигурените“ да работят в недействащо предприятие. Осигурителните данни са служебно заличени и са издадени разпореждания за събиране на неправомерно получените суми.

В редица други случаи прозира трудно обяснима наивност.

Човек не може да посочи къде е местонахождението на градина с плодни дръвчета, където е нает да бере праскови, като същевременно твърди, че пътува за тази работа с кола от друго населено място.

Собственикът на градината от своя страна оправдава наемането му с факта, че живее в населеното място на трудовата дейност.

Друг мъж е нает и твърди, че е работил като международен шофьор на ТИР, но не е наясно до кои държави е пътувал, а за камиона си не знае нищо друго, освен цвета.

„Назначени“ в обекти на сменен режим при предаването на смяната изобщо не разпознават този, който е приел смяната. Притеснителното е, че в един от случаите става въпрос за медицинска сестра в лаборатория на ДКЦ.

Както при всички подобни случаи в цялата страна, осигурителите от посочените неуспешни опити да се измами системата са въведени в системата на НОИ като рискови, а главните герои на казусите – хората, ползвали неправомерно парични обезщетения и пенсии, са поставени под наблюдение.

Най-често опитите за източване на хазната с неоснователни искания за пенсия, с обезщетения за безработица и болнични.

Пример за твърде нескопосан опит да се подведат служителите на НОИ е казусът с човек, който представя трудова книжка с нанесен стаж на длъжност „автомонтьор“.

Веднага личи, че заверката на документа не отговаря на изискванията на Наредбата за трудовата книжка.

Направената проверка в Регистъра на осигурените лица показва липса на каквито и да са данни за човека за съответния период.

При извършената детайлна проверка е установено, че в съответното дружество не само не е работил този човек, но и никога не е съществувала вписаната в книжката длъжност „автомонтьор“.

от Труд

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts