| | | |

Когато обслужваш мафията и олигарсите, не ти пука за народа, а само как да се свали “лошия” Гешев

Опитът да се снишаваме, да се надяваме, че някак си – вълкът сит и агнето цяло, а ние сме се скрили в храстите, не ни е от полза. Не говоря за морала да каниш посланик, чиято страна бомбардира жилищни блокове.

Видяхме с каква лекота, именно по време на управление на служебния кабинет на Радев, Путин забърка България в сюжета с Кримския мост. Това е резултат от нашата наведена позиция.

В това бе категоричен съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов пред БНТ.

Има стандарт и той се спазва от много държави – той е, че държавите агресори не се канят.

Ако администрацията на парламента се бе съобразила с това, нямаше да се стигне до тази тема, каза той за решението на партиите да не канят руската посланичка Елеонора Митрофанова за откриването на парламента.

Нашият национален интерес е да гарантираме нашата сигурност през съюзите, в които участваме, настоя Иванов.

Заявихме своите много ясни условия и още отпреди изборите се придържаме към тях – ясна позиция по отношение на нахлуването на Русия в Украйна.

Това се прави с цел за пренареждане на международния ред. Путин иска да ни каже в кои съюзи да членуваме.

Втора тема – съдебната реформа. Г-н Митов, трябва да си обновите опорните точки. Проблемът със съдебната реформа бе до голяма степен решен, защото се направиха много промени, обърна се Христо Иванов към Даниел Митов от ГЕРБ.

Не е решена, настоя обаче Митов, който по-рано обясни, че ГЕРБ вижда като част от съдебната реформа и преглед как юристите получават образователните си квалификации.

Настояваме за дълбока конституционна реформа, която да доведе до предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор така, че прокуратурата да започне на чисто.

Третото е да се направи такава фискална политика, че да не застрашава членството ни в еврозоната, продължи Иванов.

ГЕРБ излязоха първа политическа сила, но не са спечелили възможността да управляват сами. Може би само това, че са с малко над “Промяната” им носи доза удовлетворение.

Г-н Митов, вие загубихте ужасно много време. Няма да се върнете на бял кон, докато не признаете реалността – в България има модел на системна корупция

. Аз твърдя, че този модел има своите дълбоки корени в комунистическия режим, но той разцъфтя в последните 12 г., продължи той.

Чак разцъфтял не е, отвърна Митов.

Много международни институции го констатираха, настоя Иванов.

Те го констатираха и по време на управлението на четворната коалиция, върна Митов.

Въпросът е да реформираме институциите така, че да се произнасят безпристрастно по тези казуси, отговори Иванов.

Въпросът е дали ще можем да започнем цивилизовано и нормално, отвърна отново Митов.

Христо Иванов обаче запита защо не са приели жеста им в миналия парламент да назначат свой шеф на комисия. “Това беше моментът да седнем и да говорим”, каза Иванов.

Ние никога не сме имали проблем да гласуваме с вас по темите, които са важни. Очевидно е, че политическата система преминава в ново състояние, в което няма да има една прания, която да може да управлява самостоятелно, допълни лидерът на “Да, България”.

Безотговорно е пак да ходим на избори. Казах го и в миналия парламент. Възможност за правителство обективно съществува.

Вторият мандат зависи от втората политическа сила, която трябва да вземе своето решение дали трябва да реализира тази възможност, каза още Иванов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts