| | | |

Гълъб Донев осветли страшна поразия на Кирил, Асен и коалицията

Служебният премиер Гълъб Донев започна участието си в предаването „Лице в лице“ по bTV с горещ въпрос към водещата Цветанка Ризова.

„Имали ли сте някога възможността да събеседвате със столетник? Вчера имах възможността лично да поздравя Вагенщайн по повод юбилея му. Останах приятно изненадан от будния ум на този писател, който е спомогнал много за развитие на културата ни“, каза той.

Той коментира политическата ситуация в България. Каза, че очаква смирение, разум и мир от българските политици Никога не съм губил надежда за това.

„Питате ме за рокадите във властта и ще ви кажа, че всяко правителство има своите политики и кадрови промени.

Аз не питам предишните защо са г правили. Всяко правителство иска да избере хората, на които да може да разчита“, каза Донев.

На въпрос дали е имало целенасочени кадрови удари срещу БСП, Донев отвърна, че твърдо няма подобно нещо.

„Очаквам това, което излезе като резултати от проверката, която беше направена, за да се препотвърди отново, че сме готови за Шенген, да има смисъл. Изпълнили сме всички критерии.

Експертната група препотвърди това нещо. 547 души са гласували „за“ влизането ни. Препоръката е до края на годината да стане ясно дали ще влезем в шенгенската зона“, каза той.

Донев призна, че не знае защо чак в края на май чак предходното правителство е видяло какъв е проблемът с мигрантския натиск.

„Ако станем част от Шенген, няма да има опашки на „Кулата“ за влизане в Гърция. Гражданите спокойно ще могат да преминават навсякъде, а бизнесът ще развива дейността си много по-бързо. Движението на стоки и услуги ще става по-бързо“, каза служебният премиер.

„Отдавна вече трябваше да сме равноправен член на шенгенското пространство. Нидерландия и Дания обаче казваха „не“.

Ние предприехме редица ходове и разговори с по-консервативно мислещите държави. Създадохме една позитивна среда“, обясни той.

Донев хвърли кал в градината на Петков и правителството му, като каза, че голямата инфлация е в следствие именно на неговата финансова политика и заложените бюджетни рамки:

„Политиките, които се провеждат, са следствие от политиката, която е заложена от редовното правителство в бюджета.

Това, което е заложено като политики, това се провежда. Ние нямаме вина, че дългът скача, дали инфлацията нараства, защото тя има инерционен механизъм“, каза той.

„Това, което служебното правителство направи, е да успокои темпа на нарастване на инфлацията. Твърдо успяхме и това ще се почувства през следващите месеци. Мисля, че сега сме достигнали пика на инфлацията и вече предстои понижение.

Това са мерките, които бяха предприети за цените на горивата, на природния газ и на хранителните стоки.

Когато правителството има ясна цел и програма, по която да работи – да следва интереса на гражданите и бизнеса, да провежда открити и прозрачни процедури, нещата се получават“, заяви Донев.

„В енергетиката заварихме нещо ужасяващо.

След нашата работа обаче, ние в момента имаме най-ниските цени на газ в момента, а за ноември месец цената ще е твърдо много под 200 лева“, каза той.

По думите му най-важното е, че в момента имаме газ от няколко източника.

„Толкова неща не бяха направени, именно заради това цената на газа за септември и октомври бяха космически високи. Сега ще видите ние какво направихме, ще го усетите по цената на газа за ноември“, подчерта служебният премиер.

Според него усилията на служебния кабинет и министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков са довели до пускането на газовата връзка с Гърция на 1 октомври.

„Това е резултат от усилията и прозрачните процедури за доставка на природен газ. Всички участници ни предоставят по-евтини цени. Цената на газа пада с малко, а при нас – в пъти. Трябва да се работи, а не само да се говори“, категоричен е той.

„Ще направим така, че бизнесът и гражданите, да имат еднакви разходи без значение дали ще се отопляват на парно, газ или с ток, за да не се чудят към кой енергоизточник за отопление да минават, а да знаят, че цената ще бъде една и съща.

Така гражданите ще са спокойни, че ще плащат еднакви цени. Няма да има скокове в цените, няма да има двойни тарифи. Бизнесът ще получи компенсации за високите цени“, обясни Донев.

Донев призна, че не знае защо чак в края на май предходното правителство е видяло какъв е проблемът с мигрантския натиск.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts