| | | |

Гледайте НА ЖИВО: Вежди Рашидов удари звънеца на 48-то НС

Новоизбраното Народно събрание започва своята работа.

Първото заседание на парламента по традиция се открива от най-възрастния депутат. В 48-ия парламент това е депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Малко след 9 часа Рашидов обяви, че парламентът има кворум, тъй като са се регистрирали 235 депутати от 240 и с удрянето на звънеца откри новото Народно събрание.

На откриването на 48-ия парламент присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, членове на служебния кабинет, главният прокурор Иван Гешев, представители на съдебната власт и други държавни институции.

Поканени да присъстват са и президенти на България, заемали поста преди Румен Радев, бивши председатели на НС, представители на съдебната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, както и на дипломатическия корпус у нас.

На днешното първо заседание, след като депутатите положат клетва, представителите на всяка една от седемте парламентарно избрани формации ще направят изявление.

Предстои да бъде избран и председател на новия парламент.

Най-голямата парламентарна група – ГЕРБ-СДС вече обяви своята номинация. Това е Росен Желязков. От ПГ на „Продължаваме Промяната“ ще издигнат Никола Минчев, от ПГ на „БСП за България“ – Кристиан Вигенин, а от ПГ на „Възраждане“ – Петър Петров.

Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

Новото Народно събрание се конституира с указ на президента след провеждането на предсрочни избори в началото на октомври месец.

Мислете. Това призова неколкократно депутатите от новото 48-о народно събрание доайенът Вежди Рашидов при старта му.

 Някои казват, че с възрастта човек помъдрява, други, че тялото остарява.

Спомням си как като малко момче мечтаех да открия света, дойдох да се изуча. Спомням си наказанието, унижението и смяната на имената.

Революцията, палатката и куполите пред “Кристал”, Града на революцията, главната стачка на ВНС, протестите, неволите и поуките.

Спомням си, разказа Рашидов на младите си колеги. И им обясни, че прави това, защото мъдростта се ражда от паметта, а тя е изградена от спомени. Най-добрият пророк на бъдещето е миналото.

Дума по дума, камък по камък сградихме живота си. Много хора допринесоха за това. Едни помним, но други не познаваме. По пътя срещнахме немалко несгоди.

Сега стоим всички заедно едни чегъртани, други обидени, трети забравени, четвърти анатемосвани. И пак се чудим защо и накъде. В стремежа да покажем правотата си, заляхме всичко със страдание.

Агресията ражда само агресия, а отрицанието води само до отрицание. Докога така?

Объркани в мерки и реформи, влизаме все повече в познатата ни антиутопия.

Затова ви моля – мислете. Нека, когато се изправяне един срещу друг, да помним, че всеки от нас има своята история, семейство, достойнство.

Нека спорим, но да не се обиждаме.

И аз като вас изживях младостта, но е нужен и опит.

Мислете, знам, че всички тук са различни, както цветовете на палитра, от това може да излезе нещо хубаво.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts