| | | |

Десислава Атанасова обеща: Ще има “коалиция за избора на хората”, а не на “хартиената бюлетина”

“Формирахме коалиция на разума между системните партии. Дълбаеше се дълбок ров между гражданите и техните избраници.

Това заяви пред БТВ Десислава Атанасова.

Контактната група може да е медиатор за намиране на решения и за това, какви са допирни точки между формациите.

И ние, и избирателите се изморихме от това противопоставяне. То води само до блокаж на политическата система. Ситуацията излиза от контрола на която и да е от политическите партии.

Моля всички да помислят за България. Избрани сме така, че да се контролираме взаимно, за да няма лоши сигнали и зле написани нормативни актове”.

“Целта на срещите с Росен Плевнелиев и Соломон Паси е да се намери някаква форма на диалог, която да е подходяща за всички.

Антагонизмът след множество предизборни кампании доби връх в отношенията. Затова решихме медиатори да водят разговорите.

Поканата на Кирил Петков към Бойко Борисов за среща изглеждаше несериозна на фона на това, което се случваше в парламента.

Няма по-публична зала от пленарната в България. Кирил Петков и Асен Василев се оказаха в изолация, защото никой не се отзова на поканата им за среща в зала “Запад”.

Коалицията, която се формира, беше само за избор на председател на Народното събрание.

Все още виждам потенциал парламентът да излъчи правителство.

Може да се търсят различни мнозинства по различни приоритети. Кой ще бъде против вдигането на доходите? Затова ние предложихме няколко точки, които да бъдат като платформа за разговори.

Ако всички отказват разговори, единственият възможен вариант е правителство на малцинството. Надявам се партиите, които отказаха срещи с контактната група, да преосмислят своето решение.

В момента сме в ситуация, в която трябва да си дадем сметка – ако НС се провали в основаната си задача да излъчи правителство, ще означава, че тласкаме държавата към нещо друго извън демокрацията.

Още в предишния парламент искахме да променим Изборния кодекс и имаме подкрепата на БСП. Не бих нарекла това “коалиция на хартиената бюлетина”, а “коалиция на избора на хората”, каза още Атанасова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts