| | | |

Росен Желязков: Не държим на всички важни комисии в НС, възможен е кабинет с “ад хок” мнозинство

“Запознах се с декларацията на Соломон Паси и на Росен Плевнелиев. Тя няма как да влезе в този вид и трябва да бъде внесена от народни представители, но е с оптимизъм за създаване на редовен кабинет.

Предстоят консултации при президента и след това ще се направи проекторешение за правителство. Румен Радев нееднократно е заявявал, че има желание да се градят мостове.

Няма нищо различно при нас от предизборната кампания до днес. Парламентът е мястото, където се водят разговори и се взимат решенията за реформи и за съдебната система.

Навярно може да се състави правителство и без ГЕРБ-СДС, но без двете партии не може да се направи конституционно мнозинство. Не може да се случи реформа без консенсус. Тя насила никога не е успявала”.

Това заяви пред БНТ зам.-председателят на парламента Росен Желязков.

“Нашите колеги са приели пропорционално разпределение на комисиите. Утре предстоят разговорите, защото всяка партия и коалиция представя в кои сфери са силни. Не държим на всички важни комисии.

Готови сме след разговори да бъде споделена отговорността с колегите в парламента. Бих бил внимателен, когато се използват силни думи.

Не може да се подхождат толкова лековато с достойнството на най-възрастния човек в парламента. По-скоро се цели внушаване за задкулисие.

Няма сламени хора, още повече в лицето на председателя”, каза още Желязков.

“Още в края на миналия парламент гледахме промени в Изборния кодекс и хартиената бюлетина не беше приета с един глас. Избирателят трябва да има алтернатива как да гласува.

Всеки вот в този парламент ще бъде “ад хок” и това е едно от големите предизвикателства за всички партии.

Защо това да не бъде форматът на бъдещо правителство.

Първото, което може да ни обедини, е бюджетът за бюджета през 2023 г. Еврозоната има значение не само за конкретния бюджет, а и за нашата политическа принадлежност като членове на Европейския съюз”, допълни бившият транспортен министър.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts