| | | | |

Къде е президентът? Той провежда пилонна политика, докато руските служби у нас провеждат терористична дейност

“Очаквам нашите служби да вземат отношение по въпросния руски поп. Руската църква се опитва да влияе на политическата обстановка в България и е един от инструментите на Путин в това отношение.

Това каза пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО.

снимка Архив

Руските специални служби провеждат терористична дейност в България поне от 2011 г., когато Украйна все още не беше нападната.

Българските специални служби отдавна са установили, че руски агенти правят опити за убийство и всякакви други саботажи върху отбранителната индустрия на България. Това е доказано и прокуратурата отдавна е повдигнала обвинения.

Лошото е, че работата с руските служби у нас се извършва така, че нищо да не се случи.

Това е смисълът и на писмото, което съм изпратил до временно изпълняващия главен прокурор г-н Сарафов, обръщайки му внимание, че повече от 12 години веществени доказателства се унищожават и се манипулират доказателства на свидетели. Срещу тях се предприемат репресивни мерки.

Нашата прокуратура отдавна е длъжник на българското общество в нищоправенето по въпроса за руснаците”.

И допълни, че една е задачата на българските разузнавателни служби, друга е тази на депутатите – “да осъществяват контрол, а не да хленчат по медиите и да говорят за хибридни атаки”:

“Не съм чувал народен представител напоследък да попита защо се бавят разследванията на руските специални служби в България. А се говори за пълномощията на президента и за сливането на службите, при това се излагат несъстоятелни аргументи.

Един народен представител иска да слее двете разузнавания, като дава пример с Германия, която има една разузнавателна служба.

Ако гледаме чуждия пример, то САЩ имат 13, европейски държави имат по няколко. Реформата в службите не трябва да тръгне от техните началници, каквото се опитват да ни убедят”.

Ноев посочи, че депутатите не действат в стерилна среда, а президентът е върховен главнокомандващ и той има свой инструментариум да вземе отношение по тези въпроси:

“В момента по медиите ходят няколко души, които ни убеждават в едни аргументи, несъстоятелни.

А къде е президентът? Той провежда пилонна политика, изразява позиции с език, който не е типичен за президент.

Президентът има инструментариум, който трябва да използва и да поеме своята отговорност, когато се обсъждат тези въпроси. Този инструментариум е Консултативният съвет за национална сигурност”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts