| | | |

Симеон Дянков: Депутатите да не претрупат пицата, защото после ни чака дълга и мъчителна диета

“За съжаление се върви към една пица, където ще се наддават различните партии, като видят може би, че няма сговор в дясно, ще се наддава за повече и повече харчене и ще се получи така, че ще имаме една твърде натрупана пица, едно твърде натрупано ястие, което от една страна не можем да си позволим, а след него ще имаме един дълъг, дълъг период на диета.

Точно натам вървим в момента и дано политиците в парламента бързо стигнат до трезви мисли в тази посока, защото иначе диетата на българските домакинства и на българския бизнес ще е много дълга и много мъчителна, ако вземем бюджет с огромен дефицит”.

Това заяви пред “Фокус” бившият финансов министър Симеон Дянков.

“Инфлацията ни е огромна. Официално 19% в последния месец. Това е нещо много над това, което очаквахме в началото на годината.

Така че оттук нататък – да, вероятно ще има успокоение и инфлацията постепенно ще започне да пада, не само в България, а и в Европа, но забележете, че причината за това не е особено положителна и радваща.

Причината е, че Еврозоната влиза в рецесия. Последните данни от Европейската централна банка са много тревожни.

Те казват, че още в това тримесечие, последното тримесечие на 2022 година, страните от Еврозоната, особено Германия, вече ще са в рецесия.

Това автоматично означава, че ние с малко закъснение в България – предполагам до април-май идната година, също вече ще сме в рецесия.

Тогава инфлацията пада, но пада и икономиката, от там – липса на работни места и т.н.

В много тежка ситуация сме и точно затова парламентът, и с редовно правителство, или преди редовно правителство, трябва да се погледне този бюджет като шанс на България не само да влезе в Еврозоната, а да стабилизира публичните финанси, които в последната година не бяха добре.

Просто се вървеше и към висока инфлация, и към висок дефицит точно преди да започне истинската буря с рецесия в Европа”, каза още Дянков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts