| | | |

Електроуреди и електроника с шоково поскъпване от Нова година, вижте с колко ще ни дерат отгоре

Цените на електрониката и електроуредите се очаква да изненадат неприятно потребителите по Нова година.

След като световните производители на чипове обявиха предстоящо поскъпване, това със сигурност ще се отрази и на щанда в магазина, предупреждават експертите.

Мераклиите да подновят черната и бяла техника у дома пресмятат колко повече биха могли да плащат за телевизор, хладилник, пералня или смартфон.

От електрическата четки за зъби до телевизора и хладилниците –всички цени ще скочат, няма как, смятат някои и обясняват прогнозите си с това, че чиповете са ключов компонент.

Производителите им засега прогнозират, че те ще вдигнат цените си с 10-20 %.

Най-голяма промяна в цифрите на етикетите се очаква при продуктите в сферата на елекрониката, като таблети, смарт телефони и телевизори, предупреждават търговците.

Те прогнозираха глобален дефицит, нарастващо търсене, увеличени разходи за производство, затруднена логистика

Експертите успокояват, че все пак при бялата техника – перални, печки и миялни машини, скокът на цените ще е по-малък.

Засега среден и по-висок клас перални в специализираните магазини вървят между 700 и 1000 лева, цените на хладилниците варират между 600 и 1500 лв., цифрите при телевизорите са според класа, размера на екрана и екстрите, но едни от най-купуваните – 40-инчовите добър клас вървят в диапазона от 1900 – 4000 лева.

По-малките със средно качество се намират и за по 600 лева в специализираните магазини.

Принципно ръст на цените при електоруредите браншът отчита и сега, особено след пандемията и поскъпването на основните части.

Цените на суровини и материали също вдигнаха цените си, затруднена е и веригата на доставки.

Така или иначе, цифрите вървят нагоре вече повече от 3 години, макар и не шоково. „Още от началото на 2022-ра, нашите партньори ни обявяват по-високи цени, обясняват търговци в магазини за техника. Те твърдят, че средното увеличение е с 25%.

Нов удар обаче се очаква след заявката на производителите за поскъпване на чиповете.

Според тях търсенето на електроника се повишава, а предлагането и производството са на едно и също ниво. Така нарушените канали на доставка водят и до скок на цените, което мигновено се прехвърля върху потребителите.

Според специалистите, нормално е всички електроуреди да поскъпнат, още повече, че на щанда и при сешоари до хладилници и печки, чиповете все повече заемат място в производство на всеки съвременен уред.

При някои те играят ключова роля за функционирането им. Принципно, чиповете по-скоро касаят така наречените умни уреди, а при недостига им, ще се забави тренда в производството им.

Ако разделим пазара условно на черна и бяла техника, нормално е скъпите чипове да окажат влияние върху цените на лаптопи, таблети, телефони, защото при тях те са структуроопределящи и регулиращи цената на продукта, обясняват електротехници.

Така като разглобим един смартфон, се вижда, че единствено изключение е батерията, всичко друго е електроника и чипове. Самата платка е пълна с микрочастите.

Търговците напомнят, че скокът на цените на електрониката от Нова година просто ще се добави към поскъпването от няколко години.

Нито производителите, нито доставчиците, нито ритейлърите искат да правят компромиси с печалбите. Затова повишените разходи ще се стоварят на гърба на крайните потребители, не крият те.

В сервизите вече се вижда сериозната разлика в компонентите, които се влагат в уредите – все по-активно чиповете влизат в производството не само на електронните устройства, но и на основната едра техника, която влиза в домовете ни – при хладилниците, например, участва в следенето на температурата, при пералните – навсякъде – при задвижване на мотора, вкарване и изхвърлянето на водата, обяснява техник на електроуреди.

В сервизите за електроуреди доставките на части идват на нови, по-високи цени, като най-сериозната промяна в етикетите е при батериите за прахосмукачки и някои от електронните компоненти – платки за перални и хладилници.

Колкото по-модерен е уредът, толкова е по-зависим е от електрониката, категорични са производителите на техника.

Производителите уточняват, че хвърчат и цените на метали и пластамаси, които са основни суровини при производството на електроника и електроуреди. Затова и търговците са категорични, че ръст на цените ще има и той ще се обоснове от по-високата себестойност на уредите.

Така или иначе обаче нарастване на цените беше отчетено, обясняват търговците, които напомнят, че в последните 2 години сме свидетели на непрекъснати, но плавни ръстове.

Някои търговци на черна и бяла техника отчитат временно затишие на цените на щанда в момента, а при някои уреди дори поевтиняване. Нормализирани са и линиите на доставки.

Все пак, някои търговци успокояват купувачите, като обясняват, че дори чиповете да поскъпнат с 2-5 долара, това не значи, че всичко около тази стока ще тръгне нагоре.

Екраните поевтиняват, транспортът е 5 пъти по-евтин, чисто технологично и т.н. , изясняват търговци на бяла и черна техника.

Любопитен е фактът, че въпреки очакваното поскъпване, мнозина потребители твърдят, че не искат компромис с качеството на уредите.

Като купуваш по-евтино, накрая ще сменяш по-начесто, е философията на този тип купувачи, които държат на всяка цена да имат качествени уреди. Засега търговците в магазините за техника не отчитат спад на потреблението, но са притеснени от инфлацията, която твърде много надува цените.

Те обаче се тревожат, че може да настъпи криза в потреблението, когато започнат да пристигат по-високите сметки за ток и парно в домакинствата и тогава не се знае дали хората биха отделили пари за нова техника, след като се опразнят портфейлите и спестяванията им.

Собствениците на магазини втора употреба пък потриват доволно ръце, като препоръчват на купувачите да обмислят този тип покупки.

Потребителите стават все по-осъзнати колко харчат за стоките, затова им препоръчваме да купят на по-малка цена качествени уреди, рекламират стоката си те.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts