| | | |

Делян Добрев: ПП умишлено спъват работата на Народното събрание

Предложението на служебния кабинет за намаляване цената на горивата не е по-добро от нашето.

В модела на служебния кабинет компенсациите ще бъдат в рамките 4-5 стотинки, а ако обложим “Лукойл” и “Литаско” компенсациите ще бъдат 1 лева на литър.

Ние предлагаме облагане и на “Литаско”, защото “Лукойл Нефтохим” работи на ишлеме.

Това заяви бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пред сутрешния блок на bTV.

Добрев обясни, че ГЕРБ искат да обложат свръхпечалбите на “Лукойл”, но и на “Литаско”.

Смятаме и можем да докажем, че горивото ни е надписано с 1 лв. за литър.

Ако вземете цената на уралския нефт през 2018 г. и сега тя е една и съща, но горивото на бензиностанциите тогава е на цени между 1,88-1,95 лв. Сега е между 2,99-3,50 лв. Има близо 1,50 лв. разлика.

Печалбите вместо да отиват в Швейцария могат да се събират в специализирания фонд за енергийната сигурност (ФСЕС – Фонд Сигурност на електроенергийната система. В него всички производители на ток внасят по 5% от приходите си).

Събирането на средствата и разходването им не касаят бюджета и дали ще се сформира кабинет или не, а механизмът ще може да заработи, поясни Добрев.

Той посочи, че ГЕРБ не предлага мито, а вноска, която да отиде в специализирания фонд.

Нашето предложение е далеч по-добро, защото става въпрос за вид данък, а втората разлика е, че те предлагат да се обложат свръхпечалбите само на “Лукойл”, изтъкна Добрев.

ГЕРБ нямат нищо против “Лукойл Нефтохим” да работи на пълен капацитет. Нека да изнасят колкото си искат гориво, но да не ни го продават у нас с 1 лева надценка, а в чужбина, ако искат и с два лева горница да си го продават, подчерта Добрев.

„Очаквам подкрепа от всички депутати, защото всички, които гласуват „против“ този законопроект, спокойно можем да кажем, че са лобисти на “Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Литаско“.

Няма друга причина да се застъпиш за двете руски компании, вместо да гласуваш в интерес на българските потребители“, каза още той.

По отношение на формулата за управление, която предложи Бойко Борисов, Добрев добави, че в Народното събрание има коалиция на партиите, които искат нови избори.

ПП правят всичко възможно да спъват работата на Народното събрание с цел да отидем на избори в средата на зимата.

По думите му важно е за България да има правителство и ние сме готови да направим компромиси с идеята да има кабинет.

Според Добрев дори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да отиде на разговор с париите в парламента, то те пак ще си измислят причина да не отидат на срещата и да докарат страната да нови избори.

Той посочи, че никой не може да управлява с „Възраждане“, защото те не искат да приемат еврото.

Най-важното за хората е сега да има правителство, а партиите да надмогнат егото си, за да се сформира кабинет. Има една партия, която се опитва да направи коалиция за нови избори, категоричен бе Добрев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts