| | | |

Секретарката НаТка: Всеки месец спецслужбите да докладват на председателския съвет в НС

С промени в правилника на парламента коалицията иска всички секретни постановления на Министерския съвет веднага да бъдат изпращани в НС

Веднъж месечно ръководителите на специалните служби за сигурност да бъдат изслушвани на заседанията на председателския съвет на Народното събрание.

Такова предложение за промяна в правилника за дейността на парламента прави “Демократична България”, обяви преди заседанието на временната комисия за парламентарния правилник зам.-председателят на парламентарната група на ДБ Надежда Йорданова.

Тя обоснова изслушванията на шефовете на спецслужби с необходимостта парламентарното ръководство да е наясно с всички важни и актуални въпроси на сигурността, особено в днешното време на множество кризи.

През парламентарния правилник ДБ се надява да прокара и изискването всички секретни постановления на Министерския съвет веднага да бъдат изпращани в НС.

“Парламентарен контрол е невъзможен, ако не знаем, че такива актове изобщо са били приети. Затова е много важно веднага след приемането им те да бъдат представяни на постоянните комисии”, каза Йорданова.

От коалицията искат още в оценката на въздействието на всеки законопроект да се включва и оценка на въздействието му върху правата на българите извън страната.

Според Йорданова България все още не може да се справи с пълноценното включване на българите в чужбина в обществено-политическия живот на страната.

Тя припомни, че в предизборната програма на ДБ бе заложено обещанието всички законопроекти да преминават и през оценка за въздействието им върху българите зад граница.

“Ще се борим в този парламент да не бъде отстъпено от добрите законодателни практики, които отстоявахме в предходните три парламента и които бяха високо оценени от последния доклад за върховенството на правото на Европейската комисия”, каза Надежда Йорданова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts