| | | |

Хартиената бюлетина скара депутатите още преди приемането на дневния ред НА ЖИВО

Още преди промените в Изборния кодекс да са част от дневния ред на депутатите, в парламента успяха да се скарат по темата.

А “Промяната” поискаха точката, предвидена първоначално за разглеждане в петък да отпадне, защото измененията още не са влезли в комисии и липсват становища, както и обществено обсъждане.

Не е нужно всички от коалицията “Хартиена бюлетина” да показвате мускули. Имате мнозинство да приемете тези промени в ИК, направете го по правилата, настоя Милен Матеев от ПП

180 депутати се регистрираха за началото на работния ден. Народните представители ще започнат деня си с уточняването на правилника за работа на парламента, след това ще се опитат да изберат ръководство на земеделската комисия.

Предвидено е и изслушване на здравния министър Асен Меджидиев.

Милен Матеев от “Продължаваме промяната” поиска отпадане на точките, свързани с Изборния кодекс, което предизвика отговора на Йордан Цонев от ДПС.

Той контрира, че Матеев “приема като своя кауза от миналия парламент ИК да е бавен и замитан”.

“С поредица от действия и бездействия миналия път този важен законопроект не бе задвижен напред. Дали е проведено обществено обсъждане говори факта, че бяха събрани няколко стотин подписа в подкрепа на това.

Ако не разбирате, че няма доверие в този начин на гласуване, значи не разбирате нищо. Няма доверие. Затова ще бъде обсъден в зала”, настоя той докато защитаваше оставането на промените в кодекса.

В крайна сметка дневният ред мина с гласовете на 152 депутати.

Матеев обаче реши отново да вземе думата.

“Не се срамувам, че за мен е кауза да не върнем хартиената бюлетина и начинът, по който се манипулираха изборите при предишни изборни кампании”, настоя той.

И се обърна към Цонев, че като заместник председател трябва да изисквате стриктно спазване на правилника, с оставането на тази точка се нарушавали чл. 72, 73 и редица алинеи от правилника на дейността на НС.

“Не е нужно всички от коалицията “Хартиена бюлетина” да показвате мускули. Имате мнозинство да приемете тези промени в ИК. Направете го по правилата и спазвайки процедурите, а не на тъмно, без становища на институции и граждански организации”, обърна се той към ГЕРБ, ДПС и БСП..

Цонев използва процедура по начина на водене, трябвало да отнемат думата на Матеев, тъй като казал нещо, което Цонев не е казал – бил уточнил, че точката ще се придвижи по правилника.

Ако в петък не отговаря, значи няма да я гледаме, добави той.

И се ядоса на “дитирамбите за машинното гласуване”.

“Ние ги въведохме. Ние го предложихме и то бе прието заради нас, когато вие хабер нямахте да ставате политици.

За да стигнем до извода, че собственото ни предложение е грешно, значи имаме основания и ще ги чуете в дебата. И посочи, че ДПС са искали други машини, а не тези на “Коалицията Мадуро”.

ДБ също поискаха отлагане, за да може точката да се гледа спокойно. По тази логика всички законопроекти, които са внесени в НС трябва да бъдат включени в дневния ред, без да са минали обсъждания в комисии, обоснова се Надежда Йорданова.

Делян Добрев от ГЕРБ пък реши, че така трябва да отпаднат всички точки, защото нищо не било разгледано в комисии.

“Тук се правят упражнения, които имат други цели. Има време тези точки да минат в комисии и да бъдат разгледани в петък”, настоя той.

В крайна сметка промените в Изборния кодекс останаха в дневния ред за петък. За отпадането им освен ДБ и ПП гласуваха “Български възход” и “Възраждане”.

Борислав Гуцанов от БСП предложи отпадането на т. 4 за военна помощ за Украйна и т. 8 – за инвестиционните разходи за новите 8 изтребителя.

Според социалистите в обществото няма консенсус за оръжията, а само за хуманитарната помощ. Предложението им обаче не бе прието.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts