| | | | |

Главният секретар на МВР проговори за акция срещу знаков роден бизнесмен и за гнилите ябълки в МВР

Има образувани 44 дисциплинарни производства срещу полицаи, покровителствали Семерджиев.

Това заявки главният секретар комисар Петър Тодоров по Нова ТВ

Тези дисциплинарни проверки имат срок от 3 месеца. През декември ще стане ясно какво ще стане с тези служители, посочи Тодоров.

“Вадим нашите гнили ябълки и имаме волята да продължим тази политика”, заяви той и произова и другите институции, които имат “данни за такива служители” да последват техния пример.

Седемте началници на районни управления, които бяха свалени от постовете си, не са само заради случая “Семерджиев”.

“Преди това е имало голяма проверка на районните от страна на Главна дирекция “Национална полиция” и Инспектората. В хода на проверката бяха констатирани редица пропуски.

Всички те, включително и случая “Семерджиев”, доведоха до това решение”, обясни комисар Тодоров. “Искам дебело да подчертая, че проблемите са натрупани с години”, заяви той.

Главният секретар коментира още случая “Любенов” и акцията срещу бизнесмена Красимир Каменов – “Къро”.

При акцията, насочена към бизнесмена Красимир Каменов с прякор Къро, бяха събрани веществени доказателства, на които ще се извърши проверка относно допуснати финансови нарушения или престъпления.

„Ако досега някои бизнесмени с прякори са се ползвали с някакъв комфорт или привилегии, след като има сигнали срещу тях, ще следват проверки“, подчерта той. По думите му, след като към тях дълго не е проявяван интерес, явно са имали някакъв по-специален статут.

“Фактът, че към тях дълго време не е проявяван интерес, значи, че са имали някакъв статут”.

По думите му след катастрофата, предизвикана от Димитър Любенов, при която загина френски гражданин, МВР са искали да задържат двамата служители, за които се смята, че са осигурили “чадър” на Любенов.

От прокуратурата обаче заявили, че ареста им ще попречи на разследването.

“Това е достатъчно красноречив факт, че да се говори за чадър”, смята Тодоров и допълни:

“Всичко ще се установи в хода на досъдебното производство. Има записи, на които ясно се вижда, че полицаите, виждайки ПТП-то, започват да се движат назад”.

“Проблемът с мигрантския натиск е голям. Сдържаме го този натиск”, каза главният секретар на МВР

“Справяме се, но това, което би направило много по-ефективна тази наша борба с мигрантския натиск, е промяна в законодателната рамка на този вид престъпления”, каза Тодоров.

Той поиска конфискация на моторните превозни средства и на имуществото, с което разполага съответният трафикант и за ефективни присъди. “Става въпрос за националната сигурност”, каза още той.

Относно разследването за смъртта на двамата бургаски полицаи, загинали след гонка с мигранти, той коментира: „Действително има някаква форма на виновно поведение на 16 служителя. Събраната информация говори не за корупция, а за слаба подготовка, за липса на комуникация, за липса на организация и контрол“.

Тодоров посочи, че между тези 16 служителя има такива, които са на ръководни постове. Започва дисциплинарна проверка спрямо тези служители.

Той потвърди, че мигрантите, предизвикали катастрофата, действително са били спрени и проверени. „Трябвало е да има полицейско задържане за 24 часа. Това не е направено“, каза той и изрази съжаление, че точно в тези 24 часа се е случил фаталният инцидент.

Главният секретар на МВР коментира твърденията на главния прокурор Иван Гешев за ръст в престъпността. “Не споделям тези констатации”, каза той и уточни, че към настоящия момент “ръстът” на престъпността е 0.37%.

Тодоров коментира и зачестилите случаи с дрогирани и пияни водачи, като обобщи:

“Над 3500 са случаите с пияни водачи. Над 2800 са случаите с дрогирани водачи. Ние усилено работим в тази посока, но трябва и законодателно нещата да се променят.

Не може един пиян или дрогиран водач накрая да сключи споразумение и наказанието му да е по-малко от административното”.

Според него не е срамно и унизително да бъдат проверявани и служителите на МВР за наркотици.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts