| | | |

Повратен момент! Шойгу: Русия изтегля войските си от западния бряг на Днепър, включително от Херсон

Русия ще изтегли войските си в Украйна от западния бряг на река Днепър, включително от град Херсон.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу издаде такава заповед днес на фона на украинските атаки в района, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ройтерс определя съобщението като едно от най-сериозните отстъпления на Русия след инвазията й в Украйна и потенциален повратен момент във войната.

Херсон бе единственият областен център в Украйна, който руските въоръжени сили успяха да превземат, след като нахлуха в съседната страна на 24 февруари тази година. Русия установи контрол над града на 3 март.

Командващият т. нар. руска специална военна операция в Украйна генерал Сергей Суровикин докладва днес на министъра на отбраната, че снабдяването на Херсон вече е невъзможно.

Срещата бе показана по руската телевизия, отбелязва Ройтерс.

Съобщението дойде малко след като руските медии съобщиха, че заместник-ръководителят на Херсон Кирил Стремусов е загинал в автомобилна катастрофа, уточнява Би Би Си.

Смятан за един от главните поддръжници на окупацията на Херсон, само преди шест дни той беше предупредил, че е “най-вероятно” руските сили да трябва да преминат на източния бряг.

Малко по-рано днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва е готова да започне преговори с Киев с оглед на сегашната обстановка на бойното поле.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts