| | | |

Борислав Сарафов с горещ коментар за присъдата на Иванчева

Разговарях с ръководителя на окръжната прокуратура в Перник. По случая с изчезналото 12-годишно момиче е образувано досъдебно производство за отвличане.

Това съобщи пред БНТ директорът на Националната следствена служба и заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

Сред следователите аз съм само пръв сред равни.

Успехите и постиженията не са малки на следователите, имаме много постижения, за тези 5 г. службата израсна много и кадрово, и организационно. Това заяви зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред БНТ.

Службата е най-добре подготвената и елитна структура в страната. В момента общественият и професионалният имидж на службата са много високи, добави Сарафов.

В България работят около 430 следователи, те разследват около 9000 дела годишно, това не е малка натовареност. Финансови разследвания, тежки злоупотреби, организирана престъпна дейност се разследват от следователите.

Трябва да се помисли дали дадена категория престъпления да се разследват по закон от следовател, това е разумно и трябва да има законодателно закрепване.

Колкото повече органи се създават толкова по-лоши ще са ни резултатите. Още нови и нови органи за разследване няма да даде добър резултат.

В крайна сметка решение на законодателя е създаването на антикорупционно звено, но това няма да доведе до добри резултати, това са неумели опити да се заобиколи прокуратурата, а прокуратурата е незаобиколим фактор, защото прокуратурата в единственият фактор, който повдига обвинения в държавата, подчерта Сарафов.

Сякаш в последните месеци години съдебната и правосъдната реформа излязоха пред скоби в дневния ред на обществото. Ние практикуващите магистрати най-ясно съзнаваме, че има нужда от реформа и промяна и надграждане на остарели норми, коментира Сарафов.

Ние сме тези, които наистина работим, ние сме хирурзите, които оперираме и законите трябва да се изработят изключително и да чуят нашия глас, и становище, добави той.

Попитан кой трябва да може да контролира обвинител номер 1, Сарафов отговори, че контрол може да търси и ВСС, председателят на ВАС, контрол има.

Главният прокурор не е безконтролен, това са политически тези, незаслужено е демонизиран Иван Гешев персонално. Главният прокурор е пръв сред равни, не е безконтролен главният прокурор, повтори Сарафов.

Попитан за разпита на Росен Христов, Сарафов заяви, че Христов е бил извикан на разпит във връзка с въпроса има ли нарушения при газовите доставки, определяне на цените и т.н. Той каза, че има данни и документи и затова ние го призовахме веднага. Не мога да споделя какво е казал, обаче. Колегите работят и се надявам истината, каквато и да е тя, да бъде наяве съвсем скоро.

Надявам се, че може би до Нова година бихме могли да имаме изясняване на картината дали има престъпление, каза още Сарафов. А дали ще има наказателна отговорност може единствено да реши само наблюдаващият прокурор.

„Към момента не знаем дали детето е изчезнало, или е отвлечено. Трябваше да реагираме и да образуваме наказателно производство. Най-близкото производство е за отвличане”, уточни той.

„Майката на момчето отдавна е избягала и го е оставила на грижите на бащата, който има двигателни затруднения. Той го е извел на разходка и в един момент то е изчезнало.

Над 1000 граждани го търсят и в гористата местност, и в самия град. Надявам се историята да получи благополучен завършек”, заяви заместникът на главния прокурор.

Цяла нощ полицаи, пожарникари и много доброволци претърсваха града и близката гора в търсене на момчето. Днес се очаква в акцията да се включат още доброволци. Ще се направи опит в гористата местност да се качи и специализирана техника, която да спомогне издирвателната акция.

Сарафов коментира и присъдата, която получи бившата кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева.

„Не цялото общество смята, че Иванчева е жертва. Тя може да бъде жертва единствено на своята собствена алчност.

Една от най-тежките форми на корупция е именно в местните администрации. Ако един местен администратор се вземе като човек, от който зависят съдбите на региона, това не е добре и трябва да вземем съответните мерки. очевидно сме били на пръв път и съдът го потвърди

Това е пример за справедлива присъда. Тя е постановена от ВКС. Близо 2 г и 2 месеца е излежала, остава й да излежи малко повече от половината присъда”, заяви той.

По повод информацията, която БНТ разпространи, че братята Енгин и Мустафа, задържани за смъртта на българския полицай Петър Бъчваров, са с психични заболявания, а една от основните версии за стрелбата на границата, която циркулира сред местните, е, че са стреляли, защото са се уплашили

„Това по никакъв начин не омаловажава деянието и вредоносният резултат. Те са убили униформен български полицай и се надявам да си получат заслуженото.

Не са били стреснати, а изключително арогантни, опитали са да влязат и да доубият военния. Изключително нагло. Не мисля, че са невменяеми и не могат да носят отговорност за деянието си”, подчерта Сарафов.

По думите му още не е доказано, че братята са трафиканти.

“Убийците просто са изпълзяли от дълбините на генофондовете, но това по никакъв начин не омаловажава тяхното деяние”.

“В рамките на утрешния ден следователи и екип от експерти ще направят следствен експеримент, за да установят точно откъде са произведени изстрелите”, съобщи още той.

Борислав Сарафов не се ангажира с прогноза за присъдата на убиеца от “Черни връх” Георги Семерджиев, но заяви, че се надява той да получи максимална такава, защото “това наистина е изключително арогантно деяние”.

“Поведението му е недопустимо”, заяви той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts