| | | | |

Синът на Андрей Луканов с нови разкрития за Тодор Живков, куфарчетата с милиони и кой е поръчал баща му

10-ти ноември 1989 г. е денят, в който Тодор Живков е свален от власт след 35 години начело на партията и държавата.

Редица съвременници на случилото се в нощта на 10-ти твърдят, че основна роля в организирането на процеса играят покойните вече Петър Младенов и Андрей Луканов.

Правителство на националното съгласие, социален мир и разблокиране на икономиката. Това са приоритетите на правителството на Андрей Луканов.

Синът му Карло Луканов коментира пред БНТ различават ли се те от приоритетите на днешните кандидати за властта и къде сбъркахме 33 години по-късно.

На 10 ноември синът на Андрей Луканов се намира в Москва. Той предварително е знаел какво се очаква да се случи. Според него наистина е имало риск за тези, които посягат на властта на Живков.

Той си спомня, че баща му е наричал Тодор Живков людоед-вегетарианец, защото рядко е прибягвал до физическо ликвидиране на опонентите си.

“По-скоро е предпочитал да им остави нещо, размествайки ги, сваляйки ги от някакъв пост, за да имат какво да губят, за да не му отмъщават, да са доволни и да си траят.

Когато посегнат на личната му власт, като човек е бил абсолютно готов да стигне до крайности”, смята Карло Луканов.

Според него баща му, наред с Петър Младенов и Добри Джуров, са основните участници в процесите, довели до събитията във вечерта на 10 ноември 1989 година, а именно – отстраняването на Тодор Живков от всички постове в държавата.

“Те бяха в основата. После ги подкрепиха Георги Атанасов и други членове на “Политбюро”, спомня си синът на Луканов.

Според него именно подкрепата на Добри Джуров и ясното осъзнаване от страна на Живков, че руснаците и Българската армия не стоят зад него, са причините да няма кръвопролития.

“Макар че се говори, че е имало заповед полкът на баретите да бъде вдигнат в повишена бойна готовност, така че може би се е готвил за някаква съпротива”, допълни той.

Той отрече категорично Андрей Луканов да е създател на опозицията.

“Има една среща в дома на Хайтов. Тези, които по-късно станаха лидери на опозицията и първи демократи, тогава част от тях са правили списък кой от тях да бъде приет обратно в БКП.

Няма да назовавам имена. Част от тях не са живи. В началото те въобще не са имали идея да са антикомунисти”, посочи той.

Според сина на Андрей Луканов фактът, че политическите промени, които партиите предлагат, са останали същите от времето, в което управлява баща му, е свидетелство, че “тъпчем на едно място”.

“Само една обединена нация може да се справи с трудностите, които предстоят. Вместо това започнахме да се делим – от начало на червени и сини, а след това се разделихме по ваксини и антиваксини, Русия и анти Русия. Няма ос, по която не сме се разделили”, смята Луканов.

Относно митичните куфарчета, с които се твърди, че са изнесени 1,5 млрд. лв., той каза:

“Първо, няма как незабелязано такава сума да се раздаде. Чисто физически това са много, много куфарчета. Ако тези пари не са в брой, а са раздавани по банков път, няма как да не са останали следи.

Досега никой не е показал такива следи. Явно е блъф, защото обемът на сумата е прекалено голям, за да се раздаде в куфарчета.

“Какви ли не легенди се носеха. Че сме имали фабрика за пирони в Лондон – едно от най-смешните. Според някои аз се къпех в нефт някъде из Русия.

Истината е, че работех за една американска рекламна агенция в Москва, след като завърших.

Досега винаги съм бил служител на заплата. Сега от началото на годината съм вписан като адвокат. Никога не съм бил милионер”, разкри той.

По отношение на убийството на Андрей Луканов той каза:

“В един момент баща ми стана неудобен и на своите и на чуждите. Не е тайна, че в БКП имаше две крила и той не беше удобен на едното крило. Както и на опозицията.

Първите, които се опитаха да го убият, бяха опозицията, вкарвайки го на “Развигор”, държейки го в тежки условия. Той имаше определени здравословни проблеми, които биха могли да го убият”.

“Кръгът, който беше заподозрян, и който за мен е организатор на покушението, гравитираше около БСП.

Партията няма никаква вина като партия, просто тогавашният лидер Жан Виденов толерираше тази групичка – групировката “Орион”, и баща ми смяташе, че ако БСП иска да запази лицето си, трябва да отстрани това раково образувание.

Той открито ги наричаше “мародери”, добави той.

“Говореше се за “Мултигруп”, но дори и след това скарване Илия Павлов чисто физически не е имал време да организира покушение.

За мен тези, които бяха съдени, са със сигурност причастни. Единственият шанс е да не са били те, е някой друг да ги е изпреварил.

Аз с очите си видях кола – същия модел, какъвто е имал племенникът на Ангел Василев, когото бяха обвинили за поръчител.

Лятото същата година чаках пред вкъщи и видях, че един “Опел Аскона” се задава по улицата и в него имаше поне трима едри мъже, бяха се навели и сочеха нагоре към кооперацията”, спомни си той.

“Тогава не съм предполагал, че това може да са хора, които подготвят покушение, за да запиша номер или нещо подобно. Просто ми направи впечатление, че се заглеждат”, добави той.

По-късно в материалите на следствието той прочел, че племенникът на Ангел Василев е водил украински граждани, на които да показва адреса.

Колата била същата, а лицата много приличали на забелязаните от него.

“Не мога да се закълна, че са били те, но за мен с голям процент вероятност бяха те. Което означава, че тези хора са работили по темата”, посочи Луканов.

Според него, всички нишки по отношение на поръчителството водят към “Орион”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts