| | | |

Става напечено! ДПС размаха пръст на мадуровската коалиция и се закани: Ние можем да …

За пореден път се налага да си говорим за избори, правила, възприятия норми. Хора ясно и целенасочено се включиха в политическите процеси, като мислят, че властта започва от тях и им се полага.

Това заявиха от ДПС в коментар от парламента за връщането на хартиената бюлетина.

Ние сме последователни и винаги сме защитавали да се ползват машини с аргументите, че имаше много недействителни гласове.

Целта ни е била минимизиране и субективният фактор да бъде ограничен. Положили сме усилия, затова търсихме решение в машините. За да подпомогнем работата в СИК, за да има доверие, че няма манипулиране, каза Мустафа Карадайъ.

От 2014 година имаме предложение да има машинен вот. Защитниците на венецуелската машинация не подкрепят крайния резултат.

Когато се вижда, че този модел поражда дефект, най-нормално е да се търсят решения. Не сме открили топлата вода. Нека въведем американския модел, предложи Карадайъ.

Физическият контрол ще елиминира венецуелския модел на демокрация, категоричен е той, като каза, че така ПП и ДБ се самоквалифицират като мафия.

Ние сме призвани и ще защитаваме демокрацията в България. И когато другите говорят за блокажи на София, за саботажи, никой да не се съмнява, че ние можем да блокираме цяла България. Ние можем да изкараме 20 000 срещу техните 200.

Не може непрекъснато да ходим на избори, каза Карадайъ.

Според него важно в крайна сметка е доверието в демокрацията и правото на глас.

Каним на официални срещи всички партии, нека пред медиите да говорим за употребата на машините, обобщи лидерът на ДПС.

Поканени ще са Кирил Петков, Христо Иванов, Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Стефан Янев и Костадин Костадинов.

Според него трябва да се минимизират недействителните гласове и да не се манипулират протоколите.

Машините не могат да бъдат цел, те са инструмент за доверието на гражданите, каза Карадайъ.

Карадайъ изрази предположение, че ПП и компания искат да има предсрочни парламентарни избори преди местния вот.

Той каза, че ПП продължават промяната от лошо към по-лошо, защото са отказали разговори за бюджета.

“Призоваваме за диалог от 2016 година. Диалогът е в основата на нормалността в политиката”, каза Карадъйъ в контекста на питане дали са изчерпани възможностите за разговори за кабинет.

“Притеснени сме, защото няма отговорност, има бягство от отговорност при наличието на множество кризи”, продължи с риториката си ДПС лидерът.

Той припомни, че са искали експертен кабинет за усвояване на парите по Плана за устойчивост и развитие.

Общественият съвет към ЦИК е напълно излишен, категоричен е Карадайъ, като сравни този орган като квартално кафене. Лансирали се идеи, без да се носи отговорност.

Район “Чужбина” бих коментирал по един начин като политик от ДПС, и по друг начин като човек, работил в ЦИК 10 години.

Въпросът е в правилата и държавата да създаде организация за гласуване в чужбина, каза Карадайъ. Темата се коментирала от години, без да е ясна целта.

В чужбина живеели толкова български граждани, колкото в София. По тази логика и изборните секции трябвало да има са толкова. При 40 мандата оттам, ДПС трябвало да се очаква да получи поне 20 мандата.

Районирането на мандатите било друга тема. Още от 1996 година се спорело как да се разпределят мандатите – по ГРАО или по НСИ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts