| | | |

Сарафов: Не сте анонимни. Ако сме пропуснали някого, да знае, че ще дойдем и за него

Реализирана е мащабна акция на територията цялата страна срещу разпространение на детска порнография. До момента са задържани 13 души с 24-часова мярка за задържане.

“Тези 13, които задържахме, са най-активните и най- агресивните. Образувани са отделни досъдебни производства.”, заяви заместник главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг пред журналисти, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и Светослав Василев, завеждащ отдел “Киберпрестъпления” в НСлС, дадоха подробности по случая.

Точно в 07:00ч. тази сутрин са претърсени около 20 адреса едновременно. Иззета е цялата компютъра техника на лицата – телефони, компютри, флашки и други.

Задържани са петима в София, 8 – в други населени места. Има арестувани във Варна, Девня, Елин Пелин, Перник, Хасково.

По думите на Сарафов това не е организирана престъпна група, а отделни лица, които не се познават помежду си.

Той обясни, че следствието работи с най-модерната специализирана техника. “Чрез специализиран софтуер, предоставен от Интерпол, ние установяваме лицата, които разпространяват подобно съдържание.”

“Никой да не си мисли че е анонимен. Не сте анонимни, ако сме пропуснали някой, да знае че ще дойдем и за него.”, категоричен бе заместник главният прокурор.

Профилът на засегнатите деца е между 2 и 7 години.

Намерени са клипове и снимки с брутални сцени на сексуално насилие. Материалите съдържат изключително брутални сцени с деца, обяснява Светослав Василев.

“Човешкото съзнание не може да възприеме подобни сцени”, допълни Сарафов.

Децата са от бившите Съветски републики или от Далечния Изток – Тайланд, Филипините, Индонезия. Проверява се дали има деца и от България.

Установено, е че две от задържаните лица са споделяли активно файлове с детска порнография в изключителна близост до дом за деца.

В момента се проверява дали една от жертвите не е български гражданин и дали е участвал в клиповете, уточни Светослав Василев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts