| | | |

Депутатите приключиха с промените на Изборния кодекс, район “Чужбина” нагорещи парламента

Отпадна провеждането на електронно дистанционно гласуване дори експериментално

Район “Чужбина” да влезе в сила от 1 януари 2025 г.

Това предложение на Радомир Чолаков от ГЕРБ бе подкрепено по време на второто четене на промените в Изборния кодекс. То бе прието със 114 гласа “за”, 72 “против” и 3-ма “въздържали се”.

Шефът на правната комисия направи предложението директно в пленарната зала.

Първоначално ГЕРБ предлагаха изобщо отпадането на район “Чужбина” поради невъзможност да бъде организиран той, но след намесата на Бойко Борисов районът се запази.

Той обаче трябва да влезе в сила още от следващите избори, затова Чолаков предложи отлагането му, докато се изработи методика за създаването му. Това обаче скара отново депутатите.

Недопустимо се ограничават правата на българите в чужбина, скочи Настимир Ананиев от ПП. Защо не се обсъди това предварително, може би ще се удължава вовеки веков, допълни колегата му Стою Стоев и обвини, че коалиционният съвет ГЕРБ-ДПС-БСП е взел това решение.

Няма коалиционен съвет, и аз за първи път го чувам, увери го председателстващият Йордан Цонев.

Докато няма конкретни предложения как се райониране и структулира този район, няма как да се вземе решение той да съществува, защити предложението Тома Биков от ГЕРБ.

Длъжен бях да направя това предложение, защото, приемайки така ангро да има район “Чужбина”, има 2 варианта: или ЦИК не може да приложи закона, или ако използва съществуващата методика, район “Чужбина” ще е 52 мандата, обясни Чолаков. И допълни, че няма как този район да е с 4 мандата, както си го представят някои.

Явно има политически сили, които искат да взривят страната. Искате ли г-н Василев да взривим страната, попита Чолаков.

Текстът е мъртъв, ако няма регламент и срок, обясни защо допуска за гласуване този текст председателстващият Йордан Цонев.

Вие излъгахте българите в чужбина – уж върнахте района, сега го отлагате. Решете веднъж завинаги какво ви е мнението за българите в чужбина, скочи Настимир Ананиев от ПП.

Нали предложихме да се промени съставът на ЦИК, щяха да влязат наши представители и да дадат работещо предложение, допълни той.

Спекулирате твърде евтино, контрира го шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя разказа, че са имали късно снощи кратък разговор с представители на ПП и ДБ, в който се уточнили, че район “Чужбина” се нуждае от детайлен анализ и не може адхок да се промени.

Затова се разбрали да се избере контактна група, която да започне работа по изготвяне на методиката. Ако не се промени срокът, той влиза задължително сега, а няма готовност да се приложи, обясни Атанасова.

Тя разказа още, че партиите са постигнали съгласие и по състава на ЦИК. Но разберете, че комисията е орган с мандат и не може да се промени адхок, защото ще влезем в нарушение на конституцията, както направихте с КЕВР, критикува шефката на ПГ на ГЕРБ.

Говорихме, но това повече прилича на онзи филм – Тати ще ми купи колело, ама друг път, цитира Асен Василев култовата реплика от филма “Куче в чекмедже”.

Да остане текстът за район “Чужбина” така, както е, защото ГЕРБ ще формират кабинет и предсрочни избори няма да има, допълни Василев.

Според него след като за 2 седмици може да се приеме нов Изборен кодекс, може да се направи и методика за същото време.

За ЦИК излъгахте, че няма как да й бъде променен съставът – многократно е правено и с промяна в ИК, или чрез допълване на състава, обърна се Василев към Атанасова.

Нагледахме се на некомпетентност или злоумишленост, по-скоро клоня към второто, допълни съпредседателят на ПП.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts