| | | | |

Ексклузивно: Арестуваха вицепрезидентката на ЕП за корупция

Гъркинята Ева Кайли, вицепрезидент на Европарламента и евродепутатка, е била разпитана снощи от полицията в Брюксел по подозрение за корупция, съобщи Франспрес.

По-рано агенцията информира, че е била и арестувана, но това е невъзможно, ако не й бъде свален депутатският имунитет. Агенцията се позовава на информирани източници.

Разпитът на Кайли е свързан с арестите по-рано днес на четирима души – служители в ЕП и бивш евродепутат. Eдин от арестуваните е партньор на Кайли.

Тя е от групата на Социалистите и демократите, била е и тв журналистка.

“Кайли бе изключена от ПАСОК още тази вечер”, съобщи лидерът на партията Никос Андрулакис.

Междувременно и Групата на социалистите и демократите в ЕП съобщи, че изключва Кайли и обеща пълно съдействие на разследването. Най-малкото тя не може да продължи да е вицепрезидентка на ЕП. Европарламентът има 14 вицепрезиденти.

Преди 2 седмици Кайли е защитила мощно Катар в ЕП, че там се спазват трудовите права – по повод обвиненията, че са загинали стотици работници по време на строежите на съоръженията за Мондиал, че не бива катарците да бъдат подигравани, защото “те се вече образовани и различни”.

След това изтъква катарски заслуги в международната политика.

Четирима души от италиански произход, сред които бивш евродепутат от групата на Социалистите и демократите, и сътрудник в Европейския парламент, са били задържани днес следобед в Брюксел по подозрение за участие в престъпна група, оказвала влияние при приемането на политически и икономически решения, съобщи в петък БТА.

Извършени са претърсвания на 16 адреса.

Според местни медии задържаните са били финансирани от Катар и ще бъдат обвинени в корупция и пране на пари. В резиденцията на бившия евродепутат полицията е открила 600 хиляди евро в брой.

Сред арестуваните е и ръководител на Международна конфедерация на профсъюзите.

Според вестник “Соар”, разследването стартира през юли 2022 г.. Заподозрените са обвинени във вземане на подкупи от Катар и опит да повлияят на политиката на Европейския съюз, по-специално на позицията на други депутати от Европейския парламент в навечерието на подготовката за Световното първенство.

Според вестника, арестуваните са предали големи суми пари и ценни подаръци на други евродепутати.

Белгийската прокуратура излезе с изявление, потвърждаващо, че в петък се провежда “антикорупционна операция, свързана с една от страните от Близкия изток”, но остави без коментар цялата друга информация на “Соар”, включително връзката на разследването със Световно първенство по футбол.

Прокурорите също потвърдиха ареста на четирима души от италиански произход, но без да разкриват имената им.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts