| | | |

Не можем да подкрепим мандат на ГЕРБ, но ГЕРБ трябва да подкрепят третия мандат

“Подкрепата на един кабинет е политически въпрос. Нашата позиция не е изненада за никого. Ние не сме готови и няма да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ. Няма да подкрепим правителство с премиер Габровски, ако ни бъде връчен третия мандат.”

Това заяви депутатът от БСП Кристиан Вигенин в предаването “Лице в лице” по bTV.

Кристиан Вигенин поясни, че това е добре обмислена и политически мотивирана позиция на Националния съвет на БСП.

Всички усилия в посока за осигуряване на подкрепа за правителство с първия мандат са безсмислени, въпреки че социалистите уважават професионализма на проф. Габровски, уточни още той.

„Имаме известни колебания по част от състава на кабинета. Каквато и да е оценката ни за определени министри – дали те са добри или са лоши, в случаят въпросът е чисто политически.

Ние не сме готови и няма да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ“, категоричен е той.

Кристиан Вигенин повтори, че те няма да направят компромис, въпреки че част от имената на министрите са свързани с БСП.

Проблемът бил в това, че според социалистите ГЕРБ не са си научили уроците и въпреки предложения експертен кабинет, зад него все пак ще стоят хората на Бойко Борисов.

„Тук трябва да направим една уговорка – в кабинета има лица, които по едни или друг повод в миналото са били асоциирани с БСП, но към днешна дата те нямат нищо общо с нас. Такъв тип подхвърляния, че ние можем да разпознаем наши хора в правителството, не вършат работа.

Тези хора нямат нищо общо с БСП“, категоричен е той

“Ако сме готови да предложим Габровски и същите министри с третия мандат, тогава каква е логиката да не ги подкрепим сега? Не, няма как да стане това нещо.

Правителството трябва да бъде формирано по друг начин. Не отричам, че някои от кандидат министрите може да са същите, но това вече са хипотези”.

“Когато се гласува кабинетът, всички народни представители от “БСП за България” ще присъстват, за да гласуват против.

Опциите оттук нататък са две.

Едното е да се намерят още 6 народни представители.

Или да се окаже, че 10, 11 народни представители не присъстват, за да бъде избрано правителство и с по-малко гласова”, допълни той.

Според Вигенин вторият и третият мандат дават възможност за съставяне на правителство.

“Конституцията го е предвидила. Политическата обстановка е такава, че би било твърде оптимистично да разсъждаваме за правителство за 4 години. Усилия ще бъдат положени.

Ако ние бъдем поканени от “Продължаваме промяната” на разговори, ще ги водим сериозни, с идеята да търсим варианти за правителство”, добави той.

“Трябва да се направят максимални усилия за третия мандат. Ако не се стигне до правителство с първия, трудно ще стане и с втория. Третият мандат обаче е по-различен. Много зависи на кого ще бъде връчен третият мандат.

Той може да е възможен, ако зад него застанат всички или почти всички парламентарни формации. Ще бъде трудно да има правителство без подкрепа на ГЕРБ”, каза Вигенин.

Той добави, че е оптимист за съставянето на кабинет с третия мандат. Според него обаче той няма как да бъде реализиран, ако отново Габровски е предложен за премиер, каквато заявка направиха от ГЕРБ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts