| | | |

“Промяната” дадоха заден за брутната минимална заплата и класа прослужено време

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини останалите парламентарно представени формации в „политическо лицемерие“.

Причината е отказът да подкрепят разглеждането днес на предложените от левицата промени в Кодекса на труда, които предвиждат увеличаване от 1 януари следващата година на минималната работна заплата с 50 % от средната и така тя да достигне 850 лв.

Нинова критикува и решението на Социалната комисия на НС от вчера да се увеличава брутната минимална заплата, в която влиза и „клас прослужено време“, както и бонусите за нощен и извънреден труд, които досега се плащаха над минималната.

На брифинг с участието на представители на ПП и КНСБ тя посочи:

„Когато от 850 лева се извадят всички тези допълнителни плащания, може да се окаже, че нетният минимален доход на хората ще падне и под сегашния от 710 лева. Това е абсурд“.

Предложението има своите аргументи, но в момента не можем в това кратко време да подсигурим адекватна дефиниция. Затова подкрепяме занапред минималната работна заплата (МРЗ) да бъде основна

Това заяви Искрен Арабаджиев

“Продължаваме промяната” дадоха заден по отношение на подкрепата си за брутна минимална заплата.

“Предложението за брутна минимална заплата има своите аргументи, но в момента не можем в това кратко време да подсигурим адекватна дефиниция, която да е недвусмислена.

Затова подкрепяме занапред минималната работна заплата (МРЗ) да бъде основна, върху нея да се начислява класът и всички други допълнителни възнаграждения, които имат работниците.

Но тя да е 50% от средната работна заплата за първите две тримесечия на годината.”

Това заяви в парламентарните кулоари Искрен Арабаджиев. И настоя, че никога не са предлагали класът прослужено време да отпадне.

“Ние казваме МРЗ минимум веднъж в рамките на годината да се определя. При положение, че приемем Кодекса на труда, ще настояваме това да се случи веднага”, заяви той.

Според него ПП и БСП имали общи виждания по отношение на Кодекса на труда и как да бъде определяна МРЗ.

Тъжното е, че мнозинството в зала не подкрепи придвижването на точката напред, така че да стигнем до нея, заяви Арабаджиев малко след като депутатите решиха да не удължават работния си ден, нито пък да гледат кодекса и го оставиха като точка 9 от дневния си ред.

Той посочи, че ПП са подкрепили искането на БСП точката да мине напред в програмата на депутатите. Заради оставането на точката назад в дневния ред, той обясни, че има вариант предложението за основна минимална работна заплата да мине в рамките на Закона за продължаване на държавния бюджет за 2022 г.

Арабаджиев отказа да отговори на въпрос дали системата за определяне на възнагражденията е остаряла и подчерта, че темата сега била минималната работна заплата.

“Определянето на МРЗ изисква един балансиран подход и разговор между работодатели и синдикати.

В комисия вчера имаше няколко предложения, това, което събра подкрепа бе на ГЕРБ за брутна МРЗ и тя да се определя на база на 12-те месеца за 2021 г., от което ние се въздържахме.

Ние подкрепяме МРЗ да е 50% от средната за първите 2 тримесечия на текущата година като смятаме, че в момента разговорът дали да е брутна или основна не може да се проведе в зала, тъй като изисква допълнителна работа по отношение на дефиниция какво е брутна заплата и не може в рамките на този къс срок до второ четене да приемем такава промяна.

Смятаме, че може да намерим приемливо решение в зала тя да продължи да е основна, но да има промяна в срока, който е използван като база”, обясни Арабаджиев.

Понеже БСП искат срока да е 12 месеца, ПП се надяват да ги убедят той да стане 6 месеца.

Арабаджиев обаче акцентира, че МРЗ не се определя от депутатите, а от Министерския съвет.

Депутатите обаче могат да приемат механизъм, който да определя размера на МРЗ, но ангажимента за влизане в сила е на МС.

Ние може да приемем срок, в който да ги задължим да определят МРЗ, но това ще зависи изцяло от служебното правителство”, настоя той.

И припомни, че служебния социален министър вече предложи промяна в МРЗ, но тя бе бламирана от финансовия, който го отлага вместо от 1 януари, за средата на годината.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts