| | | |

Песков: Абсурдна загриженост, Русия и Беларус са най-близки съюзници

Загрижеността на Германия относно посещението на руския президент Владимир Путин в беларуската столица Минск е “абсолютно абсурдна”, заявиха от Кремъл.

“Абсолютно абсурдна загриженост, защото контактите между най-близките съюзници, а Русия и Беларус са най-близки съюзници, не би трябвало да притесняват никого.

Защото контактите не са насочени срещу когото и да било, а се поддържат в интерес на взаимната изгода”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред телевизионния канал “Россия-1”.

Говорителят на германското правителство Щефен Хебестрит заяви по време на брифинг, че

Берлин е “обезпокоен” от посещението на Путин в Минск, тъй като това може да промени ролята на Беларус в “специалната военна операция” на Русия в Украйна и потенциално да увеличи помощта на Минск за Москва.

Песков отрече твърденията скоро след брифинга на Хебестрит, като ги нарече “абсолютно глупави, необосновани измислици”.

Путин замина на еднодневно посещение в Минск заедно с министъра на външните работи Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу, наред с други официални лица, по време на което той очерта икономическото сътрудничество като “приоритет” в отношенията между Русия и Беларус.

Песков заяви, че Русия никога няма да се съгласи на какъвто и да е таван на цените на своите петролни и газови продукти.

“Независимо от факта, че границите са определени доста високо, това е въпрос на принцип. Това е намеса в процесите на пазарно ценообразуване.

И ако днес приемем този щедър лимит, утре ще трябва да приемем лимит, нарушаващ нашите интереси. Ето защо това е изключено.

Никога няма да приемем такова изкривяване и разрушаване на процеса на пазарно ценообразуване”, каза той.

На 1 декември ЕС се съгласи да наложи ембарго върху вноса по море на руски суров петрол, считано от 5 декември – същия ден, в който ЕС и Г-7 се споразумяха да наложат таван на цените на руския суров петрол от 60 долара за барел./БГНЕС

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts