| | | |

Стрелба в Косово: Западът с тежък ултиматум и заплахи към Сърбия и Вучич ВИДЕО

Представители на международната мироопазваща мисия на НАТО в Косово (КейФОР) разследват инцидент, свързан със стрелба в близост до патрул.

Това се казва в изявление на КейФОР, публикувано днес, предадоха световните агенции.

КейФОР разследва инцидент, свързан със стрелба, извършена на 25 декември в близост до патрул на ръководената от НАТО международна мисия в Косово, се казва в изявлението, публикувано в Туитър.

Уточнява се, че става въпрос за инцидент с участието на “неизвестни въоръжени мъже близо до град Зубин Поток”.

Няма жертви или материални щети, работим за установяване на всички факти.

Тъй като са планирани срещи между представители на всички страни, е важно да се избягват всякакви изказвания или действия, които биха могли да предизвикат напрежение и изостряне на ситуацията, посочиха от КейФОР.

Западните страни с ултиматум към Вучич

Посланиците на страните от т.нар. Квинта – Великобритания, Германия, Италия, САЩ и Франция, са поискали от сръбският президент Александър Вучич да уреди премахването на барикадите в Северно Косово в срок до 24 часа, съобщава белградският телевизионен канал Pink.

По данни на медията посланиците са изпратили писмо до държавния глава на западната ни съседка със съответното искане, заплашвайки, че в противен случай няма да пречат на опитите за самостоятелно справяне със ситуацията от страна на косовския премиер Албин Курти, който предупреди, че премахването на барикадите в северната част на региона “не може да изключи жертви”.

В социалните мрежи се разпространява видео, за което се предполага, че е от мястото на инцидента.

Ясно могат да се чуят изстрелите, както и последваща експлозия, съобщава локалният вестник Поток Инфо.

Според “Косово онлайн”, причината за стрелбата е опит за премахване на барикадите от косовската полиция.

Специалните части са се опитали да премахнат барикадите на алтернативния път близо до Зубин Поток, като според тях е имало въоръжен бой и залпов огън, пише сръбският Данас.

Опасност от мащабен конфликт на Балканите

Пренебрегването на международното право за Косово само разпалва радикалите в Прищина, което може да бъде изпълнено с началото на мащабен конфликт на Балканите.

Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова.

“Новото изостряне, което избухна в провинцията, убедително показва, че отстъпването от сегашната регулаторна рамка за Косово само провокира радикалите в Прищина.

И не е далеч от истински, мащабен конфликт”, коментира още Захарова.

„Контингентите на НАТО и ЕС, разположени в провинцията, не могат и не искат да влияят на случващото се. САЩ и ЕС продължават да говорят на сърбите, като от време на време изпадат в арогантно раздаване на инструкции.

Типичен пример бяха лекциите на върховния представител на ЕС Жозеп Борел, който категорично нареди на сърбите „незабавно да премахнат” барикадите.

Подобно откровено съпровождане на Брюксел на апетитите на косоварите надхвърля всякакви мислими граници на цинизъм”, каза Захарова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts