| | | |

“Продължаваме промяната” – част от Петата колонИЯ на Русия у нас?!

В третия ден на Коледа само в рамките на няколко часа две новини поставиха отново въпроса за геополитическата ориентация на водещи публични фигури у нас.

От втората политическа сила в 48-то Народно събрание – „Продължаваме промяната“, пуснаха декларация, в която заявяват, че са поискали обяснение от главния прокурор Иван Гешев и от Висшия съдебен съвет във връзка с писмото на прокремълския американски конгресмен Уорън Дейвидсън.

Поведението на партията на Кирил Петков и Асен Василев спрямо Русия е повече от спорно.

От една страна от „Продължаваме промяната“ твърдят, че са прозападна и евроатлантическа формация, а от друга страна фактите често ги опровергават.

Достатъчно е да си припомним, че първото, което направиха Петков и Василев през април месец след спирането на доставките на газ от Русия за България, бе да въведат газови посредници, които повишиха с 30% цената на синьото гориво за страната. Самата газ отново се оказа руска, но купувана от посредници.

Второто доказателство, което хвърля съмнение върху декларираното от „Продължаваме промяната“ обстоятелство, че са прозападна формация, е т.нар. скандал „Гемкорп“, при който се оказа, че правителството на Кирил Петков подписа меморандум, ангажиращ страната с договори за милиарди в сферата на енергетиката с лица, за които се установи, че оперират с руски капитали.

Има и още едно трето доказателство

– в този парламент от „Продължаваме промяната“ често гласуват разнопосочно, особено когато се касае за предоставянето на българска военна помощ за Украйна или за закупуването на американски бойни самолети.

Във вторник от формацията на Петков и Василев дадоха още едно доказателство за разминаване между думи и дела.

От „Продължаваме промяната“ за пореден път атакуваха главния прокурор Иван Гешев, този път с аргументите от писмото на пропутинов конгресмен от Камарата на представителите на САЩ.

Няма как от партията да не са наясно с публичния имидж на Уорън Дейвидсън във Вашингтон, където често е критикуван за това, че защитава интересите на Москва, а за сметка на това открито се противопоставя на помощта на САЩ за Украйна.

Не е случайно, че Дейвидсън често е сочен от американски анализатори за част от „момчетата на Путин“ в Конгреса.

В същото време отново вчера главният прокурор Иван Гешев ясно изрази позицията на българското правосъдие, че е недопустимо Русия да обявява за издирване български гражданин – международният разследващ журналист Христо Грозев, за това, че е разобличил множество операции на руските тайни служби в Европа.

От „Продължаваме промяната“ също излязоха с позиция в защита на Грозев, като това стана успоредно с обявяването на партийната декларация за пропутиновия американски политик.

Геополитическата ориентация на главния прокурор Иван Гешев е добре известна. С риск да си навлече остри критики, пък и сериозни врагове, вече над три години той демонстрира, че защитава евроатлантическите ценности.

Именно по разследвания на прокуратурата и специалните служби, България изгони една дузина руски шпиони, ползващи закрилата на дипломати.

Прокуратурата разследва и агенти на ГРУ, които са били обект на разследвания и на самия Христо Грозев, за които има доказателства, че са извършвали престъпления у нас.

Не така ясна е геополитическата ориентация на „Продължаваме промяната“, за която може да се окажат истина думите на самия съпредседател на партията Кирил Петков от 27 април:

„За съжаление в близкото и по-далечно минало Русия е третирала България като пета колонИЯ“.

Че не се казва колонИЯ, а колонА, е ясно, макар Кирил Петков да греши.

Открит остава обаче въпросът – дали пък „Продължаваме промяната“ не е част от въпросната пета колонИЯ/А?!

Източник: Блиц

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts