| | |

Путин дава заден: Взе ключово решение за неприятелските държави – сред тях е и България

Руските доставчици на природен газ могат да приемат плащания в чуждестранна валута от купувачи на газ от неприятелски държави,

ако събират дългове за доставки на газ от такива купувачи или ако руски доставчици погасяват дългове пред руски компании по договори за доставка на природен газ.

Указът за това е подписан от руския президент Владимир Путин. Документът е публикуван в портала за правна информация.

Разплащанията могат да се извършват в чуждестранна валута, която е посочена в договора, като се използва специална сметка, открита от оторизирана банка въз основа на заявление от руския доставчик.

Задълженията за доставка на газ се считат за погасени, след като средствата на чуждестранния купувач бъдат преведени по такава сметка.


В същото време “погасяването на дълга на чуждестранния купувач по договора за доставка на природен газ не е основание за възобновяване на доставките на природен газ от руския доставчик, ако чуждестранният купувач не спазва процедурата, установена с настоящото постановление”, се казва в документа.

От 1 април, 2022 година купувачите от определените от Русия неприятелски държави могат да плащат за руски газ само в рубли.

Въпреки това, отчитайки валутата на договорите (обикновено долари и евро), Москва обявява, че прави компромис с партньорите си: клиентите ще трябва да прехвърлят средства в чуждестранна валута в Газпромбанк, която ще купува рубли на борсите и ще ги превежда по специални сметки на вносителите в рубли, от които ще се извършват плащанията.

В същото време Русия ще продължи да доставя газ в обемите и на цените, определени в сключените по-рано договори.

Първоначално Европейската комисия разглеждаше схемата като нарушение на санкциите.

Въпреки това, както съобщи Bloomberg, ЕК е разпространила нов регламент, според който европейските вносители ще могат да продължат да плащат за руски газ,

без да нарушават наложените на Москва санкции, и да откриват банкови сметки за плащания във валутата, предвидена в договорите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts