| | | |

Бойко Борисов огласи извънредно огромна далавера на Асен Василев, свързана с ключов проект за България ВИДЕО

Партия ГЕРБ даде брифинг относно предложението за изграждане на нови реактори на АЕЦ „Козлодуй“ с технология на AP1000.

„Този проект на решение ще бъде разгледан следващата седмица от ресорната комисия по енергетика и се надявам още следващата седмица да бъде приет от пленарна зала“, заяви Делян Добрев.

„От 2012 г. досега имаме лицензирана площадка, положително решение по ОВОС и вече е моментът за вземане на решението по същество за изграждане на този 7-и реактор, което ще гарантира енергийното бъдеще на България“, посочи той.

“Има нарушения на законодателството. Аз си спомням, че нашият парламент прие решение за Маришкия басейн.

“С изключително лошите преговори, водени от Асен Василев, много по-важно става сега едновременно с борбата да запазим енергийните ни мощности в Маришкия басейн, изграждането на тези мощности като ядрена енергия в “Козлодуй”, заяви от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Теменужка Петкова цитира отговор на служебния енергиен министър във връзка с т.нар. Реформа номер 10, свързана с декарбонизацията на енергийния сектор в България.

Според него, до 2025 г. страната трябва да намали с 50% мощностите за производство на енергия от въглища.

„От отговора става ясно, че нито един експерт на Министерство на енергетиката на практика не е участвал в този процес.

Няма изготвен нито един анализ, нито едно становище, свързано с това до какво би довело поемането на подобен ангажимент.

От отговора става ясно, че еднолично преговорите с Европейската комисия и поемането на ангажименти е станало от заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите, по това време Асен Василев“, заяви Петкова.

“Има нарушения на законодателството. Аз си спомням, че нашия парламент прие решение за Маришкия басейн. Кой си позволи да наруши решение на парламента? Този, който нарушава този закон е Асен Василев”, каза Борисов.

Борисов се позова на изводите на доклада на временната парламентарна комисия, която проверяваше скандалния меморандум за 1 млрд. долара с компаниите Gemcorp и IP3 Corporation за партньорство в енергетиката, който бе подписан от предишното правителство и с участието на министър-председателя тогава Кирил Петков.

Петков е подписал меморандума с Gemcorp бързо и без да се направени предварителни проверки от ДАНС. А агенцията е открила опасни взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании.

“Те искат да се скрият зад акад. Денков като министри. Те на 6-тия месец не могат да излязат с физиономиите си и да кажат “ние искаме да поемем отговорността”.

Кирил Петков само ги е парафирал, Асен Василев е договарял всичко”, каза още Борисов.

“Сега вече имаме 100% диверсификация на ядреното гориво. Има подписани договори с „Уестингхаус” и “Фраатом”.

За съжаление с изключително лошите преговори, водени от Асен Василев.

Много по-важно става сега едновременно с борбата да запазим енергийните ни мощности в Маришкия басейн. Изграждането на тези мощности, като ядрена енергия в “Козлодуй”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts