| | | | |

Причакаха ухиления Петков пред съда и го застреляха с въпроси ВИДЕО

Софийският районен съд заседава по делото, заведено от Кирил Петков срещу Бойко Борисов. Искът, който съпредседателят на „Продължаваме промяната“ заведе срещу лидера на ГЕРБ, е за клевета.

Припомняме, че при завеждането на делото възникна спор за сумата, за която е заведено.

Според адвокатът на Петков иск е частичен в размер на 10 000 лева от общ иск в размер на 500 000 лв.

Според защитника на Борисов обаче, адвокат Менко Менков изтеклата информация, че искът е за 500 000 лв. е пиар ход.

Преди заседанието в понеделник Петков бе посрещнат от журналисти. Пръв с въпроси към бившия премиер започна Николай Караколев. Той го атакува с питане дали 4 месеца, след като го е блъснал с лакът, най-сетне няма да му се извини.

“Първия път поискахте да снимаме отново, сега вече няма ли да се извините. 4 месеца минаха”, поде журналистът. Петков обаче отказа да му отговори, като само се хилеше и посочи, че има други важни неща, които са за обсъждане.

“Тук сме, за да опровергаем една голяма лъжа – за газовите посредници. Лъжата, която г-н Борисов изричаше, е, че едва ли не сме се обогатили от газови посредници. Само българският съд като институция може да даде истинския отговор на българските граждани”.

Това каза Кирил Петков преди рестарта на делото, което заведе срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

То е предизвикано от изказвания на Борисов, че съпредседателят на ПП и колегата му Асен Василев са получавали комисиони за газовите доставки у нас.

По-конкретно, твърденията на ГЕРБ бяха, че партията купувала по-скъпо синьо гориво от “Газпром”, “за да си пълни офшорките”.

Петков заведе делото за клевета през август 2022 г.

В иска му е записано, че са му причинени неимуществени вреди, довели до накърняване на достойнството и репутацията му заради клеветнически твърдения на Борисов.

По думите на Петков – гражданският му иск е за 500 000 лв. Съдът обаче призна за допустими 10 000 лв. Нито една от двете страни не се яви лично на първото заседание.

“Сигурен съм, че г-н Борисов няма да се появи на делото. Лъжите със студената и гладна зима, че сме счупили бюджета – а всъщност само 2,9% е дефицитът тази година -, лъжата с Мариците, те трябва да се опровергават, за да може българските граждани да не загубят надежда, че има политици, които се борят за каузата и срещу корупцията.

По-важно в момента е да почнем да опровергаваме лъжите – хората трябва да знаят, че има политици, които ще се борят за тях безкористно”, заяви Петков пред медиите, преди да влезе в сградата на съда в понеделник.

Целият иск е за 500 хиляди лева, с първа стъпка частичен иск 10 хиляди лева, поясни Петков.

Той коментира и темата с въглищните централи:

“Винаги е хубаво да има трета страна – арбитър. Арбитърът тук е ЕК – няма такова изискване за затваряне на централите, намаляването на емисии не е равносилно на затваряне.

Той поясни, че говорител на ЕК е казал, че няма изискване за затваряне, че капацитетът няма как да се затвори:

„Намаляването на емисиите не е равносилно на затваряне. Войната продължава вече толкова дълго, вярваме, че е възможно да се говори с Румъния и Гърция и да се поиска дерогация по време на войната този критерий да бъде забавен във времето.

Това ще стане обаче с разговори и трите държави да отидат да направят искане към европейската комисия. Регулиране може по всякакви начини.“

Но ние надградихме – вярваме, че е възможно да се говори заедно с Румъния и Гърция, за да се поиска по време на войната дерогация.

Заедно да се направи позиция и трите държави да отидат и да направят искане към ЕК. Но и сега както е критерият – няма задължение за затваряне на какъвто и да е капацитет. Има всякакви варианти за регулиране на мощностите”.

Той заяви, че в последно време има чувството, че всички политици са заобиколени от почти шизофренична реторика:

„От една страна, всички искат правителство, от друга – видяхме миналата седмица, че те даже не искат да говорят за най-важните приоритети на България, нямаше нито един въпрос, нито един коментар.“

„ПП връщаме мандата и ще изчакаме президента да видим на кого ще връчи третият мандат. Не съм там в момента, защото е по-важно да започнем да опровергаваме лъжите, затова съм тук“, допълни той.

По думите му много е малък шансът да има правителство с третия мандат, но поясни: „Ще седнем с абсолютно всеки да говорим за политики.

Днес в съда се появи и депутатът от “Продължаваме промяната” Венко Сабрутев, но отказа да говори пред медиите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts