| | | | |

За компютрите и компотите. Или цялата истина за въглищните централи

За компютрите и компотите. Или цялата истина за въглищните централи.

Преди няколко дни, бившият премиер на страната се опита да (се) обясни за Джемкорп, използвайки прословутият анекдот за компютрите и компотите. Да, ама не. Не му се получи.

Не се получава и на неговия съратник, който непрекъснато ни залива с едни числа, с едни проценти, без да разбира значението им.

Или може и да разбира, но нали си е много умен измамник, та се опитва да лъже хората за пореден път. Към тази негова кампания, са се присъединили и някои ТВ водещи.

През уикенда, станахме свидетели, как една от журналистките, подавайки му удобно въпроса се усети, че той отговори без да излъже и се наложи бързичко да го повтори, този път замазвайки истината, отваряйки му вратата да си изрече неистините на чисто.

За тази журналистка един колега отбеляза, че много ама много ѝ личи, че много мрази ГЕРБ. И че хич не се и опитва да прикрива тази си омраза. Даже и устните и стават на кокоше дупе всеки път, когато говори за ГЕРБ. А тя определено си намира поводи да говори за нас.

Не че това е нещо ново, но реших и аз да го маркирам, а и не това е темата на настоящия статус.

Ще разделя публикацията на две части.

Кратка – за тези от вас, които не разполагат с време да прочетат цялата фактология около централите, а само заключенията.

Подробна – за тези от вас, които са по-любознателни и желаят да бъдат максимално информирани.

Тя ще бъде по-дълга от обичайните, защото ще се постарая да изнеса фактите, такива каквито са, базирани на официална информация, а не на асенови блянове.

Смятам, че ще бъде интересно за хората да разберат, кой точно какви проценти и за какъв период е договарял – говорейки за въглеродните емисии.

И така. Синтезираната версия изглежда така:

1.Нито в първия, нито във втория, нито в третия кабинет на Борисов, някога, някъде, някой е поемал обвързващ национален ангажимент, с индивидуална цел на България за намаляване на емисии, което да влияе на ограничаване работата на централите или да предвижда тяхното затваряне. Никога!

2.ГЕРБ изразява готовност за намаляване на емисиите с 55% спрямо 1990 година, НА ОБЩО ЕВРОПЕЙСКО НИВО към 2030 година!

Което означава, че при пропорционалното разпределение на намаляването спрямо всички страни, за България намаляването може да бъде много по-малко от тези 55%, защото някои от страните са декларирали, че ще намалят емисиите си с 80-90%.

И въпреки това, дори и да се наложи България да намали емисиите с точно 55%, това означава, че ще намалим с 10 000 Gg (гигаграма) за ДЕСЕТ години, от всички замърсители.

Както казах в точка 1 – без да сме подписвали какъвто и е да документ за това.

Причината – изискване на гаранции за справедлив преход. (Виж втората част на публикацията).

3.Промяната подписва твърд ангажимент (чрез ПВУ) за намаляване с 15 600 Gg емисии, за ТРИ години, само от сектор енергетика, конкретно в България!

А ето и подробната фактология:

Подробностите ще започна с едно умозаключение на Асен.

Досега бях чувал всякакви безумни оправдания за затварянето на въглищните централи, но това че резултата на ПП в община Гълъбово бил страхотен и затова ГЕРБ са предприели тази масирана кампания, не бях чувал.

В интерес на истината, не знаех какъв е резултата на ПП и ГЕРБ в Гълъбово и си направих труда да проверя.

Оказа се, че ПП наистина са се представили по-добре от ГЕРБ. И то, представете си – с невероятните 150 гласа!

С цялото ми уважение към всички избиратели, но ПП за пореден път показват, че живеят в паралелна реалност.

Повече от комично е твърдението им, че показваме кирливите им ризи, защото са взели 150 гласа повече от нас в Гълъбово! Трагично е дори.

Впрочем, ще си направя труда да проследя резултатите и от следващите избори /когато и да са те/ в тази община. Повече от убеден съм, че ще бъдат много по-различни.

Колкото и Асен да си мисли, че може да излъже всички хора завинаги.

Защото може и да излъже малко хора за много време, може и да излъже много хора за малко време, но не може да излъже всички завинаги! И скоро ще го разбере.

Толкова с политическия коментар. Сега по същество. Ще започна от далече, защото както казах – важно е хората да бъдат коректно информирани.

Като страна по Протокола от Киото (1997 г.) и Парижкото споразумение (2015 г.), ЕС пое ангажимент да участва в глобалните усилия за намаляване на емисиите на парникови газове.

В съответствие с тези споразумения ЕС си постави за цел до 2020 г. да намали емисиите си на парникови газове с 20 %, с 40 % до 2030 г. и с 80 – 95 % до 2050 г., спрямо ЗАБЕЛЕЖЕТЕ нивата на парникови газове през 1990 година!

Много важно и съществено уточнение, което трябва да бъде разбрано ясно и категорично.

Преди 3 години, чрез т. нар. ЗЕЛЕН ПАКТ, ЕС си постави още по-амбициозни цели.

С приемането му ЕС и неговите държави членки поеха ангажимент за намаляване на нетните емисии на парникови газове в ЕС с поне 55 % до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г. и въглеродна неутралност към 2050 година.

България като страна членка, е част от процеса и ние сме дали своето принципно съгласие да работим за постигането на тези цели.

НО! Винаги, абсолютно винаги, след изречението, с което се съгласяваме да работим за намаляване на емисиите, добавяме – ПРИ ГАРАНТИРАНЕ НА СПРАВЕДЛИВ ПРЕХОД!

Тази „добавка“ сме я използвали винаги, по всяко време, на всяко място, всеки един от нас (визирам ГЕРБ), където и когато е ставало въпрос за намаляване на емисиите.

Какво означава това?

Гарантиране на справедлив преход на практика означава, че като страна членка на ЕС и като страна със значителен дял на производство на електрическа енергия от изкопаеми горива,

очакваме адекватни компенсации от ЕС за намаляването на тези производства и гаранции, че както ще запазим дела си в производството, така и няма да оставим десетки хиляди работници на улицата.

Това условие, винаги е било прикрепено към ангажиментите, които сме поемали за намаляване на емисиите.

И сега внимание!

Като казах ангажименти. Ще го подчертая дебело и ще акцентирам отново върху него, специално заради „експертите“ от промяната, които си въртят една песен като на грамофонна плоча, без да разбират какво говорят.

Нито в първия, нито във втория, нито в третия кабинет на Борисов, някога някъде, някой е поемал обвързващ национален ангажимент, с индивидуална цел на България за намаляване на емисии, което да влияе на ограничаване работата на централите или да предвижда тяхното затваряне.

Никога!
НИКОГА!

Разбрахте ли колеги пепета? Никога!

Да, като страна членка на ЕС, многократно сме заявявали готовност за това, но НИКОГА не сме разписвали документи с конкретни срокове и параметри. И това е много лесно да се проследи.

Защо не сме подписвали документи ли – ами много просто, защото гаранциите за които говорих не бяха окончателно договорени по времето на нашето управление.

Това беше една от основните наследени задачи от братството на почтените, спасителите на България.

И те така хубаво се договориха, че разказаха играта на Марици-те. Писмено, подписано, договорено!

Ето какво точно е договорила промяната и какви точно ангажименти е поела. Извадка от Плана за възстановяване и устойчивост, страница 113.

„Реформа 10: Декарбонизация на енергийния сектор

Декарбонизацията на енергийния сектор ще е с акцент върху намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% вземайки изходните нива от 2019 г.

Целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г. (измерено и потвърдено с данните за 2026 г.) и

ще се затвърди с актуализиране на националното законодателството в Закона за ограничаване изменение на климата, с който ще се създаде и ясен план за постепенно премахване на централите на въглища до 2038 г. и ще има регулаторен таван за техните емисии на въглероден диоксид, приложим от 1 януари 2026 г.

Намаляването на емисиите на въглероден диоксид ще обхваща централите работещи на въглища, а именно

ТЕЦ Марица 3 ЕАД, ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД, ТЕЦ Бобов дол ЕАД, AES-3C Марица Изток 1, ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3, ТЕЦ БРИКЕЛ ЕАД, ТЕЦ Република, ТЕЦ Русе Изток и Топлофикация Сливен.“

Какво важно ни казва този документ?

Ангажиментът, който ПИСМЕНО поема промяната е за намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% вземайки изходните нива от 2019 г. и това трябва да се случи до 2025 година.

Тук важни са три числа.

Първо. Промяната е договорила намаляване на емисиите с 40% спрямо тези от 2019 година!

Второ. Този ангажимент трябва да се изпълни до 2025 година!

Трето. Промяната е договорила окончателното премахване на централите до 2038 година!

Тук само ще цитирам класика Петков, който в поредния си опит да замаже гафа, който сътвориха, каза следното:

„Всички знаят, че регулиране на мощностите може да се случи лято, зима, ден, нощ, в смисъл има всякакви вариации, които не са рестриктирани от самата комисия.“

С това той искаше да каже, че не е необходимо затварянето на централите, за да се намали производството им с 40%. Което само по себе си е абсурд.

Това не е копче на компютър, което можеш да натискаш лято, зима, ден, нощ.

Всяко спиране, пускане и ограничаване е свързано с огромни разходи, които правят централите неефективни и тяхното съществуване безсмислено.

А това, че „всички знаят“ означава само едно – никой не знае. Никой от промяната …

А ето какво бяхме предвидили ние в плана, във връзка с декарборнизацията. Страница 110 от нашата версия на ПВУ:

“Инвестиция 5: Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на инфраструктура за пренос на водород и нисковъглеродни газообразни горива за захранване на електроцентрали и други потребители във въглищни региони в Р България.

Проектът 19 цели създаване на възможност за постепенното преустановяване използването на въглища за производство на електроенергия и поетапна замяна на горивната база във въглищни региони на страната чрез използването на алтернативни екологосъобразни енергоносители като водорода.

Това ще доведе до намаляване и в последствие елиминиране на емисиите на парникови газове, резултат от производството на електроенергия от твърдо гориво в тези региони.

Чрез създаването на инфраструктура, подходяща за пренос на водород, реализацията на проекта ще създаде условия за широкомащабно реформиране на енергийния сектор в страната, изразяващо се в постепенна декарбонизация на енергетиката и икономиката.

Проектът включва комплекс от дейности за осигуряване на нова довеждаща газопроводна инфраструктура, подходяща за пренос на водород и нисковъглеродни газообразни горива, за захранване,

от една страна, на „ТЕЦ Марица Изток – 2“, „Контур Глобал Марица Изток 3“, „Ей и Ес – 3С Марица Изток 1“ и други потребители в източномаришкия въглищен басейн (газопроводи с обща дължина около 125 км), както и на „ТЕЦ Бобов дол“ и други потребители в региона (газопроводи с обща дължина около 50 км) – от друга.

С цел осъществяване на прехода на икономически обоснована цена и гарантиране на сигурност, надеждност и непрекъсваемост на енергоснабдяването в страната и съответните региони се предвижда до наличието на достатъчно производствени мощности за водород газопроводната инфраструктура

да се използва за пренос на нисковъглеродни газообразни горива (водород, биогаз, природен газ) и техните смеси в различни съотношения.

В тази връзка, инфраструктурата ще бъде свързана със съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД, като газопроводът в източномаришкия въглищен басейн ще бъде свързан с IGB (Интерконектор “Гърция-България”).”

Тук е мястото да развенчаем още една мантра на промяната.

Това, че ГЕРБ искали да строят газова централа на мястото на ТЕЦ-овете.

Както ясно се вижда, ГЕРБ предвижда замяната на въглищата с ВОДОРОД, а не с природен газ, както се опитват да ни внушат от промяната.

Които пък от своя страна, на мястото на въглищата, предвиждат да монтират батерии. 100 км. тирове с батерии.

Кой от двата варианта гарантира плавен икономически преход? Как мислите?

И за да сме докрай обективни – да, до пълното внедряване на водородните технологии сме предвидили използването и на природен газ.

Но към момента на изготвянето на този план, едва ли е имало човек в света, който е допускал, че някога Русия ще нападне Украйна и ще изпаднем в газова криза.

Към този момент, газът беше на рекордно ниски цени и беше отлична алтернатива на въглищата. И въпреки това, повтарям, основната цел е била използването на ВОДОРОД! Толкова по тази мантра.

И за да не бъда обвинен, че си измислям някакви числа, ще приложа малко официални данни, взети от официални български институции и една медия.

Линкове към данните също ще приложа.

“Данните от инвентаризацията на емисиите на ПГ за 2019 г. показват, че общите емисии на ПГ в CO2 – екв. са 55 955,28 гигаграма (Gg) без отчитане на поглъщането от сектор “Земеползване, промяна в земеползването и горско стопанство” (ЗПЗГС). Нетните емисии (с отчитане на поглъщането от ЗПЗГС) са 46 393,27 Gg.

В Таблица 1 са посочени емисиите на основните ПГ, сумарните емисии (без отчитане на ЗПЗГС) и делът на общите емисии от емисиите през базовата 1988 г., приети за 100%.

Табл. 1. Агрегирани емисии на ПГ (без сектор “Земеползване, промяна в земеползването и горско стопанство”), Gg CO2-екв. и дял в проценти
на общите годишни емисии спрямо базовата година

Парникови газове/години – Виж картинката!”

“Сектор „Енергетика”

В съответствие с номенклатурата на IPCC в енергийния сектор са включени емисии от изгаряне на горива за получаване на енергия. В този сектор са включени и неорганизирани емисии при добив, пренос и разпределение на твърди, течни и газообразни горива.

В България сектор „Енергия” има ключова позиция в националната икономика. Т

ой е източник на 71,9% от агрегираните емисии на ПГ за последната година на инвентаризация – 2019 г. Най-голям дял от агрегираните емисии на ПГ в сектора заемат емисиите на CO2 – 95% от емисиите на сектора. “

В заключение:

ГЕРБ декларира готовност за намаляване на емисиите с 55% спрямо 1990 година (виж видеото от приложената статия), НА ОБЩО ЕВРОПЕЙСКО НИВО!

Което означава, че при пропорционалното разпределение на намаляването спрямо всички страни, за България намаляването може да бъде много по-малко от тези 55%, защото някои от страните са декларирали, че ще намалят емисиите си с 80-90%.

И въпреки това, дори и да се наложи България да намали емисиите с точно 55%, това означава, че ще намалим с 10 000 Gg (гигаграма) за ДЕСЕТ години, от всички замърсители.

Ангажимента на ПП е към 2025 (виж ПВУ приложен по-долу), количеството емисии в СЕКТОР ЕНЕРГЕТИКА да бъде намалено с 40% спрямо 2019 година.

Това означава, че за три години трябва да намалим емисиите с 15 600 Gg!

Заключение на заключението:

Неподписан ангажимент на ГЕРБ – 10 000 Gg за десет години от всички замърсители – в най-лошия случай!

срещу

Подписан ангажимент на ПП – 15 600 Gg за три години, само от енергетиката.

Ето ги и компютрите, ето ги и компотите!

от фейсбук профила на Младен Шишков, депутат от ГЕРБ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts