| | | |

Вижте как Станислав Анастасов (ДПС) скастри Кирил Петков

“Дипломацията изисква тишина и спокойствие.

Кой с кого е говорил, как е говорил – повярвайте ми, ДПС също много работи и свършило, но превръщането на всичко в пиар на практика компрометира абсолютно всички дипломатически усилия.”

Това заяви заместник-председателят на ДПС Станислав Анастасов в реплика към изказване на бившия премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков, който вчера предизвика скандал, като се похвали в НС, че е говорил с министъра на енергетиката на Гърция Костас Скрекас и

обяви от негово име, че двете държави заедно ще искат нови разговори с ЕК по темата за бъдещето на въглищните централи.

“Нещо повече – говоренето и хваленето с кого сме говорили и за какво сме се разправяли, ни превръща в ненадежден партньор, с който никой не желае да говори.

Така че оттук нататък много моля да си мерим много действията и да не превръщаме усилията си в пиар.

Можем да бъде и държавници, без да сме на първите страници по вестницитe”, подчерта Станислав Анастасов.

„В нашия разговор ние обсъдихме, че най-добре би било, ако искаме въобще да има шанс за дерогация за отлагане на въглеродните емисии, да работим заедно с Гърция и Румъния“, каза Петков на вчерашното заседание на НС.

Оказва се, че подобно нещо не се е случвало, а гръцкият министър е вдигнал телефона на Петков от любезност, но никога не е давал подобни обещания, най-малко е поемал каквито и да било ангажименти.

„В телефонен разговор с гръцкия ми колега изясних ситуацията.

Той е приел неформално и като израз на любезно отношение разговора с Кирил Петков, но по никакъв начин не е поемал ангажимент за съвместно предоговаряне на задълженията на двете държави, касаещи бъдещето на въглищните централи“, поясни министърът на енергетиката Росен Христов.

По неговите думи министър Костас Скрекас е силно разстроен от това, че по този начин се спекулира с неговото име.

“Гръцкият министър-председател е информиран за инцидента, очакваме официална реакция от посолството на Гърция в България.

Това е сериозен инцидент, призовавам абсолютно всички политици да се държат отговорно и да не злоупотребяват със своите контакти”, обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов.

“Не само с Гърция и Румъния, а и с още пет държави от ЕС работим изключително активно, за да успеем да намерим решение, което да не включва затваряне на въглищни мощности в страната, защото това е въпрос на енергийна и на национална сигурност.

Бившият министър-председател Кирил Петков обаче не може да бъде част от решението на проблема, защото е негов причинител,” категоричен бе Христов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts