| | | |

Грандиозен скандал! Асен Василев е свързан с крипто-пирамидата Nexo

Финансов министър е провел среща между български банки и Nexo, на която е поискал да се обмисли през системата Борика да се плаща с криптовалути.

Компанията Nexo има собствена едноименна криптовалута. Това стана ясно по време на брифинга на прокуратурата във връзка с разследването на криптобанката.

“По свидетелски показания е имало среща, проведена в Министерство на финансите, организирана лично от бивш министър на финансите.

На нея са присъствали дружества, които се занимават с криптовалута.

Целта на срещата е била как системата за разплащане Борика може да започне да се разплаща и с криптовалута”, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

“Въпросната среща се е случила преди около половин година”, уточни от своя страна заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

По това време финансов министър е бил Асен Василев, но Сарафов не потвърди дали става въпрос за него.

Сийка Милева потвърди, че към момента има привлечени 4 лица в качеството на обвиняеми. Едно от лицата е привлечен в качеството на обвиняем като ръководител.

Групата е действала от началото на 2018 г. до вчерашния ден, когато съща6та беше неутрализирана.

По отношение и на 4 лица са назначение данъчни ревизии. Назначени са данъчни ревизии и на свързаните с тях физически и юридически лица

Има данни, че тези обвиняеми лица разполагат с изключително големи финансови възможности, с изключително скъпи имоти в Дубай, Карибските острови, на Бахамите, притежават яхти.

В един от домовете, който бе претърсен, бяха открити и иззети 35 картини на скъпи художници – Сладвадор Дали, Пикасо и Матис”, разкри тя.

Борислав Сарафов каза още, че двама от обвинените са обявени за издирване.

“По данни на граничния контрол излиза, че те са в България, но ние предполагаме, че не са, защото такива са част от данните и доказателствата по делото.

Основната част от дейността се извършва от територията на нашата страна, от София”, подчерта той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts