| | | |

Йордан Цонев към в групите на ПП и ДБ: Хайде усмихвайте се и сега. Тъжни усмивки ще бъдат това ВИДЕО

Зам.-председателят на НС Йордан Цонев разкри връзките на кръга „Капитал” с криптоаферата Nexo и заяви, че

ДПС ще попита американските партньори на България дали одобряват фондация „Америка за България” да финансира този кръг.

В криптоаферата Nexo финансирането на една от политическите партии не е централният въпрос.

Той е най-малкият, заяви Цонев по време на дебатите в пленарна зала за създаване на Временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и свързаните с нея компании, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България.

Нещото, с което съм съгласен с Христо Иванов, е че с предложенията си ДПС винаги е държало политическите партии да се финансират само и единствено от бюджета.

Дори първото предложение бюджетът да финансира политическите партии идва от нас.

Ето още един случай, в който не ни слушаха, защото популизмът бе на много големи висоти, припомни зам.-председателят на ДПС.

Сега се убедихте, че е така. Никой не е застрахован.

Не го казвам като адвокат на „Да, България”, а като парламентарист с голям опит, каза Цонев. И обясни, че в криптоаферата по-големият и по-важен въпрос е политическият.

Защото при най-голямата пирамида в Щатите, тази на Мадоф, ставаше въпрос за много по-малко пари. Самият Мадоф бе осъден на 150 години затвор и почина зад решетките, каза Цонев.

Тук става въпрос за много повече пари. И не бива да подминаваме с лека ръка това петно върху България след Ружа Игнатова, категоричен бе народният представител от ДПС.

Има искове на 8 щатски прокурора по отношение на Nexo и на Nexo Капитал, това са две компании. Има и искане към Антони Тренчев персонално. Документите са публични.

Иска се Nexo да възстановят всички суми, а те са огромни, да се спре всякаква дейност и т.н., каза Йордан Цонев.

И заяви:

„Тук не можем да извадим картата, че някой в българската съдебна система се опитва да прави нещо с предизборен или политически привкус. Тук става въпрос за световна измама.”.

Нашият голям партньор САЩ имат претенции към компанията, че са ограбени щатски граждани и са нарушени куп закони, продължи Цонев.

И каза:

„Каква ирония на съдбата – Nexo Капитал! Към нея да бъдат отправени искания, при положение, че тя не само с името е свързана с кръга „Капитал”, но той е и рекламирал дейността й”.

Когато говоря за кръга „Капитал”, вие обикновено се усмихвате, обърна се Цонев към в групите на ПП и ДБ. Хайде усмихвайте се и сега. Тъжни усмивки ще бъдат това. Защото изданието на Иво Прокопиев е промотирано всички продукти на тази компания, заяви Цонев.

„Хората от цялата тази група на издателя, собственика, медийния олигарх, както виждаме може да се окажат част от тази крупна финансова измама.

Навсякъде парадират с това, че по един или друг начин представляват най-големите ни партньори САЩ. Те буквално приватизираха евроатлантическата идея за лични цели.

Сега ние ще питаме нашите евроатлантически партньори и почитаемата фондация „Америка за България”, ОК ли е да финансира тази група. ОК ли е с парите на американските данъкоплатци да финансира тези, благодарение на които американските данъкоплатци са ограбени?” – продължи с въпросите Йордан Цонев.

Този кръг от НПО-та му даде банката кадри през годините, за да развие медийна, икономическа и политическа мощ, създавайки политически проекти и свои проксита, каза още Цонев по отношение на кръга „Капитал”.

Надявам се, че това ще стане видно и за нашите партньори от САЩ и Европа. Ние го виждаме във факти през последните 20 години, заяви зам.-председателят на НС.

Акцентът, който ще поставим в комисията е този. Не само финансирането, а кой е в основата, как тази компания получи своето лице и своята известност, какви рекламни договори е имала.

Инвестициите в какво са. Да не се окаже, че с парите на американските данъкоплатци са финансирани някои енергийни проекти на олигарси.

Не казвам, че е вярно, питам, продължи Йордан Цонев.

Скандалът е доволно голям. Не се опитвайте да го неглижирате, защото ще излезе като подкрепа и опит да се потулят нещата.

Този огромен скандал не може да бъде потулен. В него кой с кого се е познавал е второстепенен въпрос, категоричен бе зам.-председателят на ДПС.

Въпросът е кой стои в основата на подкрепата на този проект. Аз твърдя, че това е кръгът „Капитал” и не го твърдя само аз – много големи части от разследването водят натам, подчерта депутатът.

Това е големият проблем и ние сме длъжни във временната комисия да стигнем до отговори на тези въпроси. Без да се намесваме в работата на разследващите органи. Защото това е петно върху цяла България и върху политическата система у нас, изтъкна още той.

Цонев подчерта, че това е и тема за истинските намерения за съдебна реформа.

Защото когато дадохме нашия проект за промени в Конституцията, който включваше всички изисквания на нашите партньори, всички тук мълчахте.

Нещо повече – искаше се смяна на един главен прокурор с друг и овладяване на съдебната система. Сега виждаме защо, заяви Йордан Цонев.

Искаме независима съдебна система и ДПС ще направи всичко възможно това да се случи. Радикална реформа, каквато искат нашите евроатлантически партньори.

Няма да позволим да се смени един с друг, за да изпълняват нечии интереси, категоричен бе той.

Този кръг „Капитал”е в основата на политическата криза, в която България се намира две години.

И страната ще продължи да е в криза, докато този кръг е овладял мейнстрийма в основните мадии, подчерта Цонев.

И обобщи: „Това е нашата битка и ние я водим от тази трибуна.”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts