| | | |

Кошмар! Над 500 убити при израелски въздушен удар по болница в Газа

Над 300 души са били убити при израелски въздушен удар по болница в ивицата Газа днес

Това заяви ръководителят на Гражданска защита в контролирания от ислямисткото движение “Хамас” анклав, цитиран от Ройтерс и БТА.

Представител на министерството на здравеопазването в палестинската територия съобщи за общо най-малко 500 загинали и ранени при атаката в град Газа.

Според някои източници броят на жертвите може да надхвърли 1000, тъй като през последните дни в нея непрекъснато са постъпвали ранени при израелските удари.

снимка: БТА

Тези данни не са проверени по независим път.

Паралелен удар е нанесен и срещу училище, в което по информация на палестинските власти са се укривали поне 4000 души.

снимка: Телеграм

Израелските сили продължават да нанасят масирани въздушни удари срещу ивицата Газа, където над 1 милион души са вътрешно разселени. И днес границата с Египет остана блокирана, добавя БНТ.

По-рано съветник на израелския премиер съобщи, че ще се опитат да сведат жертвите до минимум, но целта е “унищожаването на военната машина на “Хамас” в Газа”.

“Целта ни е да смажем и унищожим военната машина на “Хамас” в Газа, а също така да разрушим политическите ѝ стуктури. Ще се опитаме да сведем до минимум броя на жертвите, но присъствието на цивилни не дава имунитет на “Хамас”, заяви съветникът Марк Негев.

Болниците в Ивицата Газа вече почти не разполагат с консумативи, с които да лекуват стотиците нови пациенти.

Цивилните в ивицата Газа “се струпват на все по-малка площ” и животоспасяващи лекарства и други неща от първа необходимост са почти изчерпани, предупреди междувременно високопоставен представител на ООН, цитиран от Ройтерс.

Джойс Мсуя, която е помощник-генерален секретар на световната организация по хуманитарните въпроси, призова за прекратяване на огъня, което да позволи изпращането на помощ в палестинската територия.

Тя отправи този апел на среща на постоянните представители на арабските държави членки на ООН.

Палестинският президент Махмуд Абас обяви тридневен траур след предполагаемата гибел на стотици палестинци при израелски въздушен удар по болница в ивицата Газа днес, предаде Ройтерс.

Ръководителят на Гражданска защита в контролирания от ислямисткото движение “Хамас” палестински анклав съобщи малко по-рано за над 300 убити при нападението – данни, които не са проверени по независим път.

Ако информацията се потвърди, това би била най-смъртоносната израелска атака в ивицата Газа от 7 октомври, когато “Хамас” предприе изненадващо нападение в Израел, където уби над 1300 души.

“Това, което се случва, е геноцид. Ние призоваваме международната общност да се намеси незабавно, за да спре това клане. Мълчанието вече не е приемливо”, реагира в изявление Организацията за освобождение на Палестина (ООП).

Абас, който е начело на ООП, на практика има само частичен контрол върху окупирания Западен бряг на река Йордан. “Хамас” управлява в ивицата Газа от 2007 г.

Стотици хора обаче излязоха тази вечер по улиците на град Рамала на Западния бряг, където е базиран Абас, за да поискат оставката на палестинския президент, предаде Франс прес, като се позова на свой кореспондент на място.

Израелският въздушен удар по болница в Газа бе осъден остро от редица арабски държави, сред които Египет, Йордания и Катар.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече случая “най-новия пример за израелски атаки, лишени от най-основните човешки ценности”.

“Призовавам цялото човечество да предприеме действия, за да спре тази безпрецедентна бруталност в Газа”, написа Ердоган в социалната мрежа “Екс”.

Канадският премиер Джъстин Трюдо определи атаката като “ужасяваща и абсолютно неприемлива”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Телеграм

Similar Posts