| | | |

Иван Гешев с нови разкрития за NEXO, разобличи поредната лъжа на Петков и Василев, отговори за снимките с кюлчета и пачки и къщата в Барселона

Ние сме в конституционна криза. Приема се закон за отстраняване на главния прокурор!

Чудя се, ако не е главният прокурор, какво някои партии ще обяснят на избирателите си

Моята цел е единствено борбата с престъпността. От началото на мандата ми ме интересяват единствено важните за гражданите проблеми.

Не може съдебната власт да иска разрешение от политиците, за да работи. Балансът е спазване на законите.

Няма как да искаме правова държава и да има опит на български политици да овладеят съдебната власт, за да я използват за нелегитимни практики.

Под знамето на борбата с корупцията закрихме институцията за борба с корупцията. Чудя се, ако не е главният прокурор, какво ще кажат някои политици на избирателите си.

“От началото на мандата ми приоритет са хората и ме интересуват само важните теми. Нямаме друга цел освен борбата с престъпността. Не може в демократична страна съдебната власт да иска разрешение от политиците да работи.

Няма как да искаме правова държава и да има опит политиците да овладеят съдебната власт. Балансът е в спазването на Конституцията”

Това каза в сутрешния блок на БНТ главен прокурор Иван Гешев.

Не държа никоя партия. Това, че някои партии са “прокурорски” е доста тъжно”, констатира той.

“Моите правомощия са в Конституцията. Моите правомощия могат да бъдат променени само от Велико Народно събрание. Аз държа да се спазва Конституцията и европейските стандарти.

Чудя се един закон за 4 човека за гордост ли е или е тъжно, че се приема”, каза гл. прокурор.

Той изтъкна, че неговите правомощия могат да бъдат променени само от ВНС. Гешев подчерта, че не държи на своите правомощия, но предложените законодателни промени представляват “извънредно законодателство”.

За мен и четири човека не може да бъде променено българското законодателство. Но пък защо да не се гордея, че искат специално за мен да променят един закон, отбеляза иронично той.

Гешев подчерта, че идеите на правосъдния министър Крум Зарков са в противоречия на конституционната практика и българската конституция.

Механизмът за разследване на главния прокурор по същество е механизъм за овладяване на политическата власт и постигане на репресии с дългосрочен ефект.

Няма да се връщам в 50-те години по времето на лагерите, 89-та или преди 9 септември. Всеки български прокурор може да разследва българския главен прокурор, ако той е извършил престъпление, всеки компетентен според българския Наказателен кодекс, изтъкна за пореден път ръководителят на държавното обвинение.

За включването на механизма за разследване в плана за устойчивост

Този закон попадна в плана по времето на правителството на Кирил Петков и Асен Василев. После стандартно се казва, че Европа го иска. Това е лъжа, че Европа го иска. Това е стандартен начин. Както казва народа: Сам паднал, сам убил се, коментира главният прокурор.

Лъжата на Петков и Василев по Плана за възстановяване трябва да бъде разкрита.

“Аз ще се радвам да има конституционно мнозинство, за да приключи политическата нестабилност.

Историята е показала, че когато се въздейства по този начин на съдебната власт се стига до репресии – това ме притеснява, а не това, че ще ме разследват”, констатира главният прокурор.

Съдебната власт не съобразява действията си с политически последствия. Датата беше около празниците, тя беше определена от разследващия екип, който е от осем човека. Ако политиците въведат изискване в НПК да се проучват приятелите им, а после от тях да се иска коя да е датата, за да се съобразим с техните изисквания, пошегува се той.

“Не аз, а президентът Румен Радев каза, че NEXO няма общо с това, че мандатът не е връчен на “Демократична България” (ДБ), а БСП.

Когато и да се направи нещо, или е преди, или е след, или е по време на избори. Ние не можем да се съобразяваме с това”, категоричен е Гешев.

“Мисля, че ген. Атанасов е бил юрист – аз мога да кажа какво се разследва в NEXO, а не какво престъпление са извършили. Сигурно толкова години в политиката са го накарали да забрави как стоят нещата.

Само съдът може да каже дали е извършено престъпление, каза Гешев и припомни, че се разследват данъчни престъпления, компютърни престъпления и пране на пари.

Не мога да контролирам отделните прокурори, а само административните ръководители. Такава реформа направи министърът на Бойко Борисов – Христо Иванов, каза още Гешев.

Той добави още, че споразумението в САЩ няма нищо общо с нашето разследване.

“Това е все едно да си платиш глоба за пресичане на червено и да мислиш, че няма да те разследват за убийство”, даде пример главният прокурор.

Той съобщи, че е информирал американските власти за нашето разследване.

Не мога да правя предположения, каза Гешев попитан дали предполага, че американските власти на друг етап може да започнат разследване.

Той припомни за “Хамас” и за 23 трансакции от руската борса за криптовалута.

Има защитен свидетел и му е осигурена защита от бюрото по защита. В най скоро време ще бъдат обявени за издирван от Интерпол с червена бюлетина Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Знам, че работим добре не само с американските си колеги, но и с тези от Великобритания. Това е мащабно разследване, което ще отнеме много време. Не съм запознат какво стана с гаранциите на българите от NEXO. Мога да кажа, че има защитен свидетел”, каза той.

“Когато политиката влезе в съда, от там излиза правосъдието. От това не страда съдебната власт, не страдам аз, а българският народ”, заключи главният прокурор.

За къщата в Барселона

И по двете разследвания става въпрос за пране на пари. От една страна става въпрос за къща, а друга – е за оборот над 94 млрд. лева, и двете разследвания са с международен елемент.

Отдавна изпратените материали от Испания били преведени, съобщи Гешев.

Като рефлекс отговарям кюлчета и Барселона. И двете разследвания ще приключат в разумен срок – меесец, месец и половина, съобщи той.

Процедираме по един и същи начин спрямо всички. И спрямо Кирил Петков, когато отказахме да разследване за декларацията, припомни Гешев и заключи: Когато политиката влезе в съдебната зала, излиза правосъдието.

Имате ли сили да обвините Бойко Борисов?, попита Георги Любенов.

В никоя страна политиците не посочват кой да бъде обвинен. Има съдебни процедури, закон и конституция, отвърна Гешев.

Ако не можете да обвините Борисов за кюлчетата и къщата в Барселона, означава, че не може да обвините никой друг, защо няма разследвания за тези с отнетите американски визи?, попита Георги Любенов.

За “Джемкорп” – очакваме ДАНС да обобщи резултатите.

За “Градинарят” беше ли бившият министър, засечен в тази разработка на ГДБОП на изслушването в правната комисия, попита Георги Любенов.

Нямам спомен дали е бил на правната комисия, информация скоро ще даде Софийската градска прокуратура. В конкретика влизат конкретните наблюдаващи прокурори, отговори Гешев.

Не е моя работа по стотици хиляди проверки да изяснявам някаква информация. Трябва да спазя конституцията, която промени министърът на Бойко Борисов – Христо Иванов, добави той.

“Аз съм съгласен с американския посланик Херо Мустафа, че трябва цялостна реформа. Винаги, когато засягаш политиците пряко, те не са доволни”, допълни Гешев.

“Аз не правя политически изявления. Нямам политически амбиции, аз искам да се боря с престъпността”, категоричен е той.

“Аз съм родител и съм притеснен, че нашето поколение не направихме достатъчно за младите хора. Аз съм бил в 5-6 училища и това е стара процедура. За мен е много приятен контактът с млади хора. Това ми дава надежда, че нищо в България не е загубено”, така обясни той инициативата му по посещение на учебни заведения.

“Според българското законодателство ние не можем да предприемем действия по повод битият мъж в културният ни център в Охрид, защото той не е български гражданин”, разясни главният прокурор.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts