| | | |

Машините за гласуване може да останат без бюлетини

В ЦИК още не знаят как да реагират, ако в края на изборния ден разписките за гласуване от устройствата се окажат повече или по-малко от регистрираните гласове в протокола от машината.

Тестват техниката с хартия от БНБ за предсрочните избори

Все още в ЦИК нямат отговор на въпроса за разминаванията в данните между контролните разписки и машинните протоколи

Устройствата пак са в частен склад

Машините за гласуване може да останат без електронни бюлетини, ако на търга за параметризирането на устройствата за новите предсрочни избори не се яви компанията доставчик на техниката, признаха пред “Труд News” от Централната избирателна комисия.

Обществената поръчка обикновено се обявява 45 дни преди датата на изборите, а самото надграждане на базовия софтуер започва след като станат ясни номерата на партиите и коалициите в бюлетините, както и листите с кандидат-депутати на съответните формации.

Сумата, която ЦИК е заплащала до сега за тази услуга е между 7-8-10 млн. лева, но в момента все още от фирмата не са дали знак, че ще имат интерес да се включат в предстоящия търг за подготовката на софтуера за изборите за 49-ото Народно събрание.

Самата обществена поръчка пък няма как да бъде обявена преди да се знае дата за предсрочния вот и към момента в ЦИК изчакват указа на президента Румен Радев.

Междувременно от “Смартматик” са поискали допълнително обсъждане с Централната избирателна комисия на хартията, става ясно от заседание на ЦИК по доклад за машинното гласуване.

Към момента машините за гласуване са тествани само с новата хартия, която след промените в Изборния кодекс вече трябва да бъде защитена, коментираха от ЦИК.

Пробите са минали без проблем.

В ЦИК са получили уверение от печатницата на БНБ, че най-ранен срок на доставка на хартията за машините е деветата седмица на 2023 година или периодът между 27 февруари и 3 март.

Сериозен проблем обаче остава евентуалното печатане на контролни разписки за гласуване от техниката без реално да да гласували избиратели.

Припомняме, че експерти от ДАНС започнаха проверка на разминавания в данните между контролните разписки и машинните протоколи в проведените на 2 октомври извънредни парламентарни избори при 7 машини.

В ЦИК продължават да нямат отговор какво ще се случи, ако в дадена секция изпринтените от машините за гласуване разписки се окажат повече от избирателите, отчетени в машинния протокол.

В промените в Изборния кодекс, с които се върна смесената форма на гласуване, няма текст, чрез който от ЦИК може да дадат указания на комисиите по места да правят контролни проверки в хода на изборния ден.

Проблемните машини са върнати, но това не решава кардинално въпроса за достоверността на вота, обясниха още членове на ЦИК.

Както вече стана ясно, засечени са случаи, когато отпечатаните разписки в някои секции са повече от данните за реално гласували хора в протокола от устройствата.

Има разписки, които са отпечатани по-дълги, а при проверка е установено, че три машини са пуснали по-малко разписки от регистрираните в протокола на устройствата брой гласуване.

Проверка на установи, че и за предсрочните избори сега техниката за гласуване отново ще се съхранява в частен склад, защото държавата все още не е осигурила свое помещение за опазване на устройствата на гласуване.

Източник: Труд

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts