| | | |

Д-р Цеков хвърли бомба защо Слави пак се появи на голямата сцена!

Президентската република винаги е била мечта на българската пост-тоталитарна олигархия, формирана на основата на мрежите на репресивния и стопански апарат на стария режим и на кремълската агентура в България.

Така конституционалистът и основател на Института за модерна политика д-р Борислав Цеков коментира предложения от Слави Трифонов и “Има такъв народ” референдум за президентска република.

Ето какво написа той във Фейсбук:

“Мой блиц-коментар за “Труд” по повод инициативата на ИТН и Слави Тр. за национален референдум за “президентска република”:

Президентската република винаги е била мечта на българската пост-тоталитарна олигархия, формирана на основата на мрежите на репресивния и стопански апарат на стария режим и на кремълската агентура в България.

Причината е, че така най-лесно ще могат да си инсталират свой човек, който да държи цялата изпълнителна власт по модела на руското самодържавие и появилия се по-късно путински авторитаризъм.

Самата идея за президентска република е напълно отречена в цяла Европа заради злощастния социален опит с едноличната власт при авторитарните режими преди Втората световна война и тоталитарните режими след нея.

Единственият успешен модел на президентска република в света е САЩ, но това се дължи на национална специфика:

-федерално устройство, което ограничава президентската власт, четвърт хилядолетие демократичен опит и традиция, мощни медии и гражданско общество.

В Европа никъде тези особености не съществуват в съвкупност. Затова в конституционната теория отдавна господства категоричното становище, че в поляризирани и нестабилни общества без трайна демократична традиция президентските режими рано или късно се израждат в авторитаризъм и диктатура.

Това сочи и социалният опит на Третия свят, където много обичат президентската република, тъкмо поради това.

От гледище на европейския конституционализъм, да се спори с привърженици на идеята България да стане президентска република, е все едно да се спори с плоскоземците.

Но няма нищо случайно, че темата за въвеждането на президентска република у нас се подхваща точно сега и точно от провалената трупа на Слави Трифонов, ИТН, която съучаства в най-некомпетентното и корумпирано управление за целия преход.

Точно сега, защото Кремъл търси тотална дестабилизация и контрол върху България.

А точно те, защото винаги са били инструмент на пост-тоталитарната олигархия – и когато друсаха кючеци по нейните мазни софри, и когато опростачаваха нацията с вулгарност, пошлост и псевдопартиотарство.

Инициативата им за референдум е изначално обречена, защото е противоконституционна.

Дори да съберат подписи, НС, респ. Конституционният съд, следва да я отклонят.

Но за това – когато му дойде времето.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts